Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Restaurangtips Matnyheter
Annons

Grillade räkor med kryddig jordnötsdressing

Trä räkor på spett och lägg på grillen. Jordnötsdressing blir gott till.

Grillade räkor med kryddig jordnötsdressing
Fotograf RIkke WestesenRikke Westesen
Annons

Tips! Istället för jätteräkor kan du använda havskräftor om du föredrar det.

6 bufféportioner

Tid: 20 minuter

Du behöver:

Jordnötsdressing:

100 g jordnötssmör
1 msk flytande honung
2 msk pressad citronsaft
1 msk sambal oelek eller harissa
Ca 3 msk kallt vatten
Salt

Grillade räkor:

600 g råa, skalade jätteräkor
2 msk olivolja
Salt

Till servering:

50 g salta jordnötter
1 näve färsk mynta
3 salladslökar
1 citron

Gör så här:

  1. Jordnötsdressing: Blanda jordnötssmör, honung, citronsaft och sambal oelek i en skål. Tillsätt vattnet, lite i taget, och rör om till önskad konsistens. Smaka av med salt.
  2. Grillade räkor: Värm grillen till hög temperatur. Trä upp räkorna på 6–12 grillspett.
  3. Pensla räkorna med olivolja och grilla i 2–3 minuter tills de är genomstekta och fått fin färg. Krydda med salt.
  4. Servering: Bred ut jordnötsdressingen på ett serveringsfat. Lägg de grillade räkorna ovanpå. Grovhacka jordnötter och mynta, samt skiva salladslöken fint. Toppa räkorna med jordnötter, mynta och salladslök. Servera med citronklyftor vid sidan av.

Foto: Rikke Westesen

Annons