Grillade räkor med kryddig jordnötsdressing
27 maj, 2025
Att grilla räkor går på ett nafs! Serveras med kryddig jordnötsdressing, mynta, salladslök och salta jordnötter.
Annons
Grillade räkor med kryddig jordnötsdressing
Trä räkor på spett och lägg på grillen. Jordnötsdressing blir gott till.
Annons
Tips! Istället för jätteräkor kan du använda havskräftor om du föredrar det.
6 bufféportioner
Tid: 20 minuter
Du behöver:
Jordnötsdressing:
100 g jordnötssmör
1 msk flytande honung
2 msk pressad citronsaft
1 msk sambal oelek eller harissa
Ca 3 msk kallt vatten
Salt
Grillade räkor:
600 g råa, skalade jätteräkor
2 msk olivolja
Salt
Till servering:
50 g salta jordnötter
1 näve färsk mynta
3 salladslökar
1 citron
Gör så här:
- Jordnötsdressing: Blanda jordnötssmör, honung, citronsaft och sambal oelek i en skål. Tillsätt vattnet, lite i taget, och rör om till önskad konsistens. Smaka av med salt.
- Grillade räkor: Värm grillen till hög temperatur. Trä upp räkorna på 6–12 grillspett.
- Pensla räkorna med olivolja och grilla i 2–3 minuter tills de är genomstekta och fått fin färg. Krydda med salt.
- Servering: Bred ut jordnötsdressingen på ett serveringsfat. Lägg de grillade räkorna ovanpå. Grovhacka jordnötter och mynta, samt skiva salladslöken fint. Toppa räkorna med jordnötter, mynta och salladslök. Servera med citronklyftor vid sidan av.
Foto: Rikke Westesen
Annons