Gravad morot med hovmästarsås
Det här är ett briljant alternativ till den som inte äter gravad lax – nämligen gravad morot. Servera med hovmästarsås precis som vanligt!
Gravad morot med hovmästarsås
Gravade morötter får en god sälta och syra som passar bra med en söt hovmästarsås.
6 portioner
Tid: 25 minuter + tid i ugn och kyl
Du behöver:
500 g stora tjocka morötter
1 msk salt
Lag:
10 hela vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk ättiksprit, 12 %
3 msk strösocker
¾ dl vatten
Servering:
Hovmästarsås
Garnering:
Dill
Granatäppelkärnor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skala morötterna och lägg dem i en ugnsform med saltet. Stek dem i ugnen i ca 35 minuter. De ska inte bli för mjuka.
- Ta ut morötterna ur ugnen och skrapa bort saltet. Låt svalna.
- Krossa pepparkornen och repa av dillen från stjälkarna. Koka upp lagen med stjälkar och pepparkorn. Låt svalna. Lägg morötterna i dubbla plastpåsar med lagen i kyl över natten.
- Låt morötterna rinna av och skiva dem på längden, gärna med en mandolin. Lägg upp dem på ett uppläggningsfat och strö över hackad dill och granatäppelkärnor. Servera med hovmästarsås.
Foto: Lisa Björner

