Gratinerad getost med karamelliserade valnötter och fikon
11 okt, 2025
AvNadia Mathiasen
AvLouisa Lorang
Gratinera getost på surdegsbröd och toppa med karamelliserade valnötter och färska fikon. Mums till fördrinken!
Annons
Gratinerad getost med karamelliserade valnötter och fikon
Getost, valnötter och fikon i en ljuvlig trio.
Annons
4 portioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
75 g valnötter
2 dl kokhett vatten
1 dl strösocker
1 dl portvin
2 fikon
Gratinerad ost:
4 skivor surdegsbröd
1 msk olivolja
Salt
4 skivor färsk getost (ca 200 g)
Till servering:
4 kvistar färsk rosmarin
Gör så här:
- Häll det kokheta vattnet över valnötterna i en skål och låt stå i 5 minuter. Häll av vattnet. Koka upp socker och portvin i en kastrull tills sockret smält. Låt det sjuda i ca 6 minuter tills det reducerats något.
- Tillsätt valnötterna och låt koka i 4–5 minuter. Skär fikonen i kvartar och lägg dem i kastrullen under de sista 30 sekunderna. Ta av från värmen och låt svalna något. Gör den gratinerade osten under tiden.
- Gratinerad ost: Sätt ugnen på 230°, grill. Pensla brödskivorna med olja och grilla dem i en grillpanna. Salta. Lägg getosten på brödskivorna och lägg dem i en ugnsform. Gratinera i 4–6 minuter – håll noga koll så de inte bränns.
- Till servering: Toppa det varma brödet med de syltade valnötterna och fikonen. Garnera med färsk rosmarin och servera genast.
Foto: Columbus Leth
Annons