Gotland är Sveriges nya matdestination – 5 tips från fotografen Lina Adamo
Med sitt brinnande intresse för mat och dryck har fotografen Lina Adamo skapat något så kreativt som en matstudio mitt på Stora Torget i Visby. Läget kunde inte vara bättre. Gotland har i sig blivit något av en destination för matintresserade och många entreprenörer inom mat och dryck finns på ön trots den begränsade ytan. Eftersom Gotland har olika typer av betesmarker och en egen flora finns därmed många spännande producenter. Det finns många matorienterade företag som jobbar aktivt med hållbarhet, till exempel genom det gotländska EU-projektet Sustainable Plejs.
– Matstudion är min fotostudio lika mycket som en inbjudande eventlokal en trappa upp på stora torget. För minglet, middagen, festen eller konferensen. Behöver du en kock eller en enklare catering? Inga problem med det nätverk Visby och Gotland erbjuder, förklarar Lina.
Varannan helg under våren har studion använts som hemma hos-restaurang med olika krögare runt om på Gotland som annars inte håller till i Visby. Fenomenet Gå på krogen fast hemma är nu etablerat även på Gotland genom Matstudion.
– Lågsäsong är den perfekta tiden att experimentera och prova nya koncept som exempelvis en hemmakrog. Kockarna, kreatörerna och entreprenörerna har tiden och nyfikenheten innan sommarsäsongen tar allt fokus. På samma sätt blir events lättare att skräddarsy och få till det där lilla extra, fortsätter Lina.
Eftersom lokalen också fungerar som en fotostudio har den ett stort rekvisitaförråd och kan förstås bokas av andra fotografer eller företag som vill producera bilder. På Gotland är det nära till allt och Lina hjälper till med lokala tips på gårdar, vackra miljöer och producenter om man önskar ha lokalen som utgångspunkt. Den har nämligen även tre sovrum och badrum på övre plan, vilket gör att man kan övernatta här. Det passar förstås långväga kunder väldigt bra.
– Jag hade egentligen inte tänkt mig en så stor lokal från början utan var ute efter en mindre fotostudio. Men när jag ramlade över den här lokalen med det otroliga läget så ville jag gärna testa den och prova att använda den även till annat än foto som kretsar kring mat. Flexibiliteten gör också att den passar många olika arrangemang. Arbetsbänkarna kan flyttas runt och det finns en terrass där man kan grilla. Det var svårt att motstå och jag kände direkt att varför åka till jobbet i Stockholm när jag kan ta jobbet och mina kunder och kollegor hit, berättar Lina.
Lina och hennes familj flyttade permanent till Visby från Södermalm i Stockholm 2023. Redan 2012 hade de ett sommarhus i Roma mitt på ön och sedan flyttades sommarboendet till Bungenäs på norra delen. Från början av juni till slutet av augusti spenderade de all tid på ön. Loven spenderades ofta där och de längtade alltid dit. När Linas bonusson flyttade hemifrån gavs tillfälle att flytta för ett året runt-liv på Gotland.
– Vi ville prova att bo här på heltid för att testa något nytt. Det är ett helt annat liv här än i Stockholm. Min man Filip har också egen verksamhet här och våra två barn stortrivs i skolan. Och närheten till vårt ställe i Bungenäs är förstås fantastiskt.
Linas huvudsakliga syssla är som frilansande fotograf och hon jobbar mot olika företag och förlag. Hon har fotograferat många kokböcker men gör även andra uppdrag som fotograf. Kunderna finns både på ön och på fastlandet och några gånger om året har hon uppdrag utomlands.
– Ljuset här på ön är något helt otroligt vilket gör det extra attraktivt att fotografera här. Och maten smakar förstås extra mycket, så jag hoppas att fler matintresserade hittar hit, avslutar Lina.
Lina E Adamo
Ålder: 46 år.
Bor: Visby, Gotland.
Familj: Maken Filip Adamo, barnen India och Enzo.
Gör: Fotograf.
Aktuell: Med Visby Matstudio, en foto-, event- och matstudio vid Stora Torget i Visby.
Linas 5 foodietips på GotlanD – öppna året runt
1. Bar Bucco
Hålet i väggen på Hästgatan som blivit Visbybornas nya stamlokus. Vinbar av klass med smårätter, stämning och upptåg. Uppsluppet, avslappnat och vänligt.
2. Mille Lire
Hos Riccardo vid Stora Torget i Visby kommer du för vedugnspizzan och en slice av Italien. Riccardo är överallt och ser till att du trivs medan du väntar på maten.
3. Stora Tollby gård
Från jord till bord en kvart norr om Visby. Handla grönsaker i säsong från gårdsbutiken till vettiga priser. Håll utkik efter självplock av allt från bönor och majs till snittblommor. Utflyktstips!
4. Brorsan
Schysst gott käk inspirerat av det koreanska köket mitt på Adelsgatan i Visby. Hissa gomseglet när kulinariska smakbomber dansar ut från köket. Har du tur är deras karaokebar på övervåningen öppen.
5. Bageriet
Där det händer när det händer. Pulsen på Stora Torget och genuint. Brunchen om helgerna och de intima konserterna om kvällarna. Så mycket att tycka om och så svårt att gå därifrån. Hos Ellen och Simon stannar vi. Länge.
Recept: Krämig svamprisotto
Foto: Lina E Adamo