Följ med till sagolika Sorrento – limoncellons hemland
Hon är 79 år, han är 82 – men båda jobbar varje dag på restaurangen Lo Stuzzichino i utkanten av staden Sorrento. Den ägs av deras son Mimmo som håller stämningen hög, maten fantastisk och servicen i toppklass, allt under sträng översyn av sina föräldrar. Trots att klockan är närmare midnatt visar de inga tecken på att krokna, och tur är det eftersom lokalen fortfarande är fullsatt och ingen verkar vilja gå hem. Särskilt inte när Mimmo plötsligt hoppar upp på en stol och drar i gång en allsång som gör att alla i lokalen glatt sjunger med och viftar med servetterna i takt, allt medan servitörerna skickligt rör sig i slalom runt de virvlande tygstyckena för att servera den ena rätten efter den andra.
Det som landar på tallriken smakar ljuvligt, men kommer i så generösa portioner att vi får stå över desserten. Men ett immigt glas limoncello slinker ändå ner. Förutom den underbara maten, de mineralkrispiga vulkanvinerna, den dramatiska naturen och de charmiga pastellfärgade husen längs branterna – är det förmodligen ändå sin citronlikör som Sorrentohalvön på Amalfikusten är mest känd för. Och mest känd av dem alla är Limoncello DiCapri.
Likören har förstås fått sitt namn från den mytomspunna ön Capri som ligger strax utanför, en kort båttur rakt över Neapelbuktens glittrande vatten. Enligt legenden så var det ägarinnan av hotellet Mariantonia, Vincenza Canale, som på tidigt 1900-tal började servera gästerna sin hemgjorda citronlikör – och hennes ättlingar sparade hennes originalrecept och grundade Limoncello DiCapri 1988.
Till Limoncello DiCapri används handskördade citroner av sorten Ovale di Sorrento som har certifikatet P.G.I (Protected geographical indication), vilket betyder att de enbart får odlas på Sorrento-halvön och Capri. Och citronträden, de sköts om som om de vore prinsessor, vilket man märker vid ett besök på citronodlingen på Agriturismo Il Giardino di Vigliano. Ägaren Luigi Nunziata förklarar: hela odlingen är uppbyggd enligt traditionella metoden med en pagliarelle, ett slags pergola av kastanjeträ med tak av flyttbara träplattor, som gör att det går att stänga och öppna, helt eller delvis, utefter behov. På så sätt kan man kontrollera tillväxten så att den går långsammare, vilket ger olika skörd på ett och samma träd samt en otrolig smakkoncentration i citronerna. Hela odlingen är också ekologisk och biodynamisk, där skörden styrs efter månens faser och sker för hand, precis som man gjort i hundratals år.
Det är bara det gula, yttre skalet på citronerna som används. De skalas inom 48 timmar efter skörden och transporteras sedan till fabriken i Meta. Citronskalen får där ligga i sprit tills de eteriska oljorna är utvunna. Vätskan blandas sedan med sockerlag och vatten. Fler ingredienser än så är det alltså inte i just Limoncello DiCapris likör, vilket förklarar vikten av att ha den allra bästa kvaliteten på citronerna. Och själva produktionen, ja den kan man faktiskt själv få se med blotta ögat – fabriken är nämligen öppen för allmänheten och hela tillverkningen sker bakom glasväggar, Fabbrica Trasparente, den transparenta fabriken. Helt enkelt för att visa att, till skillnad från vissa av konkurrenterna, så tillsätts inga konstigheter eller färgämnen i likören. Här erbjuds också guidade tourer i fabriken, smakprover och en välfylld shop.
Förutom limoncello, italiens flytande guld, bjuder Sorrento på härliga, proppfyllda delikatessbutiker, vackra och anrika lyxhotell med trädgårdar att förlora sig i, mysiga caféer att pausa vid och badbryggor att hänga på runt de klippiga stränderna. Vid huvudstråket Corso Italia och torget Piazza Tasso hittar du pulsen och shoppingen – i de lugnare kvarteren vandrar man gärna runt i timmar, upp och ner för trapporna bland de vackra gränderna, tittar på havet genom filmiska valvbågar, passerar charmiga torg och små kyrkor och tror helt enkelt inte att det är sant, så vackert är det. Några av de bästa restaurangerna ligger en bra bit upp bland bergen – men en del av dem erbjuder shuttleservice som kommer och hämtar och lämnar sina gäster.
Är du sugen på andra sevärdheter kan du åka längs en av världens vackraste vackra kuststräckor som går längs Amalfikusten förbi städer som Positano, Ravello och Amalfi. Kanske ta tåget till Pompeji, bara 20 minuter bort, för en guidad tur. Eller ta en båt till Capri och där vandra runt bland ultralyxiga boutiquer, exklusiva hotell och vinbarer med magisk utsikt, där sagan om limoncello sägs ha startat. Oavsett vad du väljer blir det en resa du aldrig kommer att glömma.
6 tips i Sorrento
1. Besök en citronodling
Agriturismo Il Giardino di Vigliano
Utforska en historisk citronlund där man håller kvar vid de gamla produktionsmetoderna. Smaka på olika sorters citroner, marmelad och limoncellos.
Läs mer: agriturismovigliano.it
2. Lajva lyxigt ö-liv
Capri
Ta båten över till Capri och utforska den fantastiska ön. Glöm inte sjösjukepiller om du är känslig, det kan vara en guppig resa!
3. Restaurangfavoriter
Lo Smeraldo
Fiskerestaurang alldeles vid vattenbrynet på Capri vid den stora hamnen. Rustikt, gott, bra service.
Läs mer: losmeraldocapri.com
Lo Stuzzichino
Charmig fullsatt restaurang med generösa portioner och livlig atmosfär. Liveuppträdanden där gästerna får sjunga med.
Läs mer: ristorantelostuzzichino.it
4. Partykväll
Maya Beach Club
En kombo av det bästa av Sorrentos dramatiska natur vid havet och en modern beach club-upplevelse. Perfekt både för en avkopplande dag vid havet och för heta klubbnätter med populära DJ:uppträdanden. Grym restaurang och välfylld bar.
Läs mer: mayabeachexperience.com
5. Bra boende
Hotel Admiral
Oslagbart läge vid en återvändsgränd i Marina Grande i Sorrento med terrasser som hänger ut över havet med otrolig panoramautsikt. Härlig restaurang, bra frukost! Men bäst är läget.
Läs mer: gtoresorts.com
6. Kändisspotting
Taverna Anema e Core
En institution på Capri — en nattklubb känd för sin otroliga energi, med liveband och DJs samt en hel del kändisar. J. Lo! Beyoncé! Lenny Krawitz!
Läs mer: anemaecore.com
Foto: Alia Serban