Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Spana in Göteborgs bästa uteserveringar och takterasser

21 maj, 2024 
AvNami Kawakita
Spana in Göteborgs bästa uteserveringar och takterasser
Mikael Svensson/Scandinav
Göteborg – en pulserande stad fylld med historiska platser, blomstrande trädgårdar och ett generöst utbud av uteserveringar och restauranger. Vi har samlat ett par tips väl värda ett besök för den som är i krokarna!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärntecken

1. Champagnebaren

Kyrkogatan 13

På en tvärgata till hippa Magasinsgatan finner du Champagnebaren, vars grundfilosofi alltid har varit att champagne ska vara gott, tillgängligt och osnobbigt. Du kan boka in dig och ditt sällskap på en grundkurs i champagne eller bara njuta av något gott från köket, där kärleken ligger på fisk och skaldjur – en suverän kombination med bubbel. Det som gör Champagnebaren så unikt är att de importerar egen champagne vilket garanterar ett unikt utbud av odlarchampagner men det finns även husbubblor, goda viner och många andra drycker att välja mellan. Göteborgs mysigaste innergård delas med systerkrogarna Bar Bruno och Unity Jazz, också väl värda ett besök, och under sommaren blir det livemusik och events utomhus.

Annons

2. Bikt

Kyrkogatan 20-22

Passande nog ligger Bikt mittemot Domkyrkan och är en restaurang som med två stora innergårdar väcker sommarkvällarna till liv. Bikt ger en känsla av sydeuropeisk kvarterskrog och själva konceptet är att det inte finns något koncept, menyn är ständigt varierande med smaker från Spanien, Frankrike och Italien. Däremot kan du alltid lita på att du här kan få dig något gott att äta – oavsett om du är sugen på lite snacks och vin, eller om du vill äta en komplett meny med förrätt, varmrätt och efterrätt. Häng på den mysiga innergården långt inpå småtimmarna och njut natten lång.

3. Levantine

Aschebergsgatan 22

I Levantines franska trädgård kan du drömma dig bort till Paris med härliga hammockar, moules marinières och boulebana – en plats som sägs vara en av Göteborgs bästa uteserveringar. Räkna med att hitta flera klassiska rätter från det franska köket på menyn, såväl som en kaffe och croissant om du bara råka vara fikasugen. Här finner du givetvis både cocktails och ett generöst utbud av viner. Det bästa av allt? Det finns även världens gulligaste hundmeny för den som har sin fyrbenta bästis som sällskap.

Annons

4. Moreno pizza

Stigberget 10

På taket av den gamla biografen Kaparen vid Stigbergstorget i mysiga Majorna ligger världens största pizzeria med en enorm takterass. I Morenos ståtliga lokaler finner du en biertgarten med långbord, krispiga pizzor och öl i sejdel. Bordsbokning finns inte här, i värsta fall får ni slå er ner och vänta en stund i baren och njuta över den svårslagna utsikten över Majorna och mellan husen skymtas Göta älv.

5. Cielo Roof Top Bar

Kungsportsavenyen 6

Här har ni Avenyns pärla och heaven on earth – Cielo Roof Top bar. 2016 rankade Hotels.com den som en av de bästa takbarerna i världen och när du kommer hit förstår du varför. Takterassen ligger på Hotel & Ristorante Bellora och är klädd i grönska, sköna soffor att luta sig tillbaka i, margaritas och soft musik. Vi sa väl att det är otrolig utsikt över stan? Det är här du upplever Göteborgs skönhet på bästa sätt. Och visst älskar man ställen som har öppet till "sent"?

Annons

6. Zamenhof

Esperantoplatsen 5

Zamenhof beskriver sig som en lyxig dive-bar, en smoker, ett spelrum, pingisbord, arkadspel, poké bowls och öl på fat – det här är tre olika ställen i ett. Det är vid Järntorget och hamnen du hittar Zamenhof som består av tre restauranger, två barer och en stor spelhörna med flipper- och arkadspel: Café Gazette som är öppet hela dagen för lunch, middag och kvällsmat och som på somrarna plockar fram sin stora uteservering, Mayday är stället för dig som älskar pokébowls och på The Silver Lining finns öl på fat, pingisbord och de grymma arkadspelen. Under sommaren är torget ett av de mest solsäkra i Göteborg så det är farligt enkelt att hänga kvar här från morgon till kväll!

7. Barabicu

Rosenlundsgatan 4

Barabicu är en hyllning till eld och hav med temat pan-american grill, influenser från Nord- och Sydamerika präglar mat och dryck. Det serveras asadogrillat och hängmörat i gott sällskap av svenska råvaror i form av fisk, skaldjur och grönsaker. Kom för maten eller kom för Barabicus välkomponerade cocktails, där fokus ligger på drinkens tre viktigaste ingredienser: sprit, is och hantverk. Det finns även en spännande vinlista och flera kvalitetsöl på både fat och flaska. På sommaren öppnar de upp en livlig takterass, något som blivit en given mötesplats för göteborgarna.

Annons

8. Schnitzelplatz Lagerhuset

Heurlins plats 1

Vad kunde väl passa bättre för det gamla lagerhuset vid hamnen än att bli en schnitzelrestaurang? På den stora uteservering kan du njuta av utmärkt utsikt över hamnen och kranarna samtidigt som du njuter av en pinfärsk tjeckisk öl. Precis som ölen är maten inspirerad av Central- och Östeuropa och just som namnet avslöjar är en viss rätt som är central – schnitzeln. Här står mat, dryck och människa är i centrum och som det står på deras hemsida: Schnitzelplatz – en platz där familjen kan äta middag när ingen orkar laga mat.

9. Taket

Skeppsbroplatsen 1

Du känner säkert igen Daniel Mayn som bartendern i SVT:s Första dejten men det är också han som är grundare till TaKet – takterrassen med ständigt vackra solnedgångar med utsikt över hela hamninloppet, trevlig grönska och ett stort hopfällbart tak som räddar även sommarens regniga kvällar. Här utlovas det en grym stämning, goda drinkar, öl på fat och en levande atmosfär som skruvas upp ytterligare vid barens dj- och eventkvällar.

Annons

10. Scandic Rubinen

Kungsportsavenyn 24

Mitt i den vibrerande stadspulsen på Avenyn huserar Scandic Rubinen, omgiven av kultur, nöjen, restauranger och shopping. Ta hissen upp till den sjunde våningen och besök Avenyns vackraste takterass, med svårslagen utsikt över Göteborgs takåsar. Här bjuds du på utsikt i tre riktningar, ner på gatorna och hela vägen till Nya Ullevi. Hit kommer du som vill njuta av sommarkvällen med en god cocktail och njuta av en solnedgång du sent kommer glömma.

11. Tredje Långgatan

Från maj till september förvandlas Tredje Långgatan till en gågata, och gatans serveringar flyttar ut och skapar en naturlig mötesplats för både lokalbor och turister. Ät surdegspizza på Brewers Beer Bar, tortellini och ekologiska viner på Taverna Averna eller dim sum på Made in China. Eller varför inte spana in innergården där Kafé Magasinet och Tacos & Tequila finns? Valmöjligheterna är många, ta en dag och strosa igenom en av Göteborgs mest levande område, förutom en uppsjö av restauranger och barer finns här även gallerier, butiker och antikaffärer.

Omslagsfoto: Mikael Svensson/Scandinav/TT

Annons