Glöggsangria och rårakor med lax
11 okt, 2025
AvNadia Mathiasen
AvLouisa Lorang
Glöggsangria är perfekt när du vill tjuvstarta julen till novent. Servera med läckra rårakot toppade med lax och avokado.
Annons
Glöggsangria och rårakor med lax
Glöggsangria går enkelt att göra i större batch till fler gäster.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
Glöggsangria:
1 apelsin
1 citron
1 äpple
50 g vindruvor
Isbitar
8 dl ginger ale
2 dl koncentrerad tranbärssaft
2 dl vit glögg
½ dl citronsaft
Rårakor:
3 bakpotatisar
2 rödbetor
2 gula lökar
2 ägg
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
100 g crème fraîche
200 g naturell färskost
¼ citron
200 g kallrökt lax
2 avokado
1 liten rödlök
½ knippe gräslök
½ knippe färsk dill
½ ask krasse
Gör så här:
- Rårakor: Skala och grovriv potatis och rödbetor. Pressa ur överflödig vätska med händerna. Skala och hacka lök. Blanda potatis, rödbetor och lök med ägg i en skål och krydda med salt och peppar.
- Stek 1–2 msk av blandningen i olja i en stekpanna tills gyllene och genomstekta. Vänd och stek även andra sidan.
- Vispa ihop crème fraîche och färskost i en skål, smaka av med citronsaft, salt och peppar. Skär laxen i mindre bitar. Tärna avokadon och finhacka rödlöken. Plocka dillen och finhacka gräslöken. Lägg upp rårakorna på ett fat och toppa med ostkräm, rökt lax, avokado, rödlök och färska örter.
- Glöggsangria: Skölj frukterna. Skär apelsin och citron i skivor. Tärna äpplet och ta bort kärnhuset. Lägg all frukt i en kanna eller skål med is och tillsätt resten av ingredienserna. Servera tillsammans med rårakorna.
Foto: Stine Christiansen
Annons