Gazpacho med grillat bröd
19 jul, 2025
Gazpacho är kanonbra sommarmat! Förbered och ha i kylen och ta fram när hungern smyger sig på, den behöver inte ens värmas.
Annons
Gazpacho med grillat bröd
Smakrik spansk soppa som serveras kall, perfekt under varma dagar.
Annons
4 personer
Tid: 25 minuter
Du behöver:
3 mogna tomater
1 vitlöksklyfta
½ grön paprika
1 skiva ljust bröd
¼ gul lök
6 dl tomatjuice
2 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
Salt och peppar
Grillat bröd:
4 skivor surdegsbröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 stor mogen tomat
Till servering:
½ grön paprika
Olivolja
2 nävar färsk basilika
Gör så här:
- Skär tomaterna i grova bitar. Hacka vitlöken fint och skär paprikan i tärningar. Skär bort skorpan från brödet (spara till t ex ströbröd). Bryt brödet i bitar. Hacka löken.
- Häll upp allt i en skål. Häll över tomatjuice, ringla över vinäger och olja och smaka av med salt och peppar. Låt stå i 10 minuter på köksbänken, eller över natten i kylen.
- Mixa allt i en mixer. Krydda med vinäger, olja, salt och nymalen peppar. Håll soppan iskall fram till servering.
- Grillat bröd: Ringla brödskivorna med olja och grilla dem på grill eller grillpanna. Gnid dem sedan med snittytan på en rå vitlök. Skär tomaten på mitten och gnid den på brödskivorna precis innan servering.
- Servering: Skär paprikan i små tärningar. Servera iskall gazpacho på kalla tallrikar. Toppa med lite olja, tärnad paprika, plockad basilika och grillat bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons