Glutenfri saffranskaka med mandel

Glutenfri saffranskaka med mandel. Du kan även toppa kakan med andra nötter som pinjenötter.

Flera på ELLE-redaktionen sa att det här var en av de godaste saffranskakor de någonsin ätit – och den är verkligen grym! Receptet kommer från lilla Kea bageri i Bromma som satsar på att göra alla sina bröd och bakverk glutenfria.
02 december, 2016

Du behöver:

2 stora ägg

1 1/4 dl socker

1 dl rismjöl

1 dl maizena

1 tsk bakpulver

100 g smör (går lika bra att använda mjölkfritt eller laktosfritt)

0,25 g saffran (eller efter smak)

ev en gnutta salt

mandelmassa och grovhackad mandel (går naturligtvis att utesluta, det blir gott ändå, men ger lite struktur)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Smält smör, blanda i saffranet mortlat med lite socker för mer smak och låt svalna lite.
  4. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan ihop allt försiktigt men ordentligt.
  5. Grovriv lite mandelmassa och tillsätt lite grovhackad mandel till smeten.
  6. Häll i lämplig form och grädda tills kakan är klar, den ska kännas torr vid test med en kniv eller sticka.
Galet god (glutenfri!) saffranskaka med mandel.

Galet god (glutenfri!) saffranskaka med mandel.

Saffranskaka med mandel.

Saffranskaka med mandel.