Frukostfrallor med äpple och kardemumma

Recept på frukostfrallor med äpple och kardemumma

Betina Hastoft
Är det bröd eller är det bulle? Det får du bestämma efter du bakat dessa oemotståndliga frukostfrallor med äpple och kardemumma!
12 juli, 2022
1:37

Efter reklamen: 3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

(1:37)

Slå på ljud

Frukostfrallor med äpple och kardemumma

Äpplen i degen ger bullarna en saftig smula i flera dagar – om de nu inte går åt direkt, förstås. Risken finns!

Starta dagen med frukostfrallor med äpple och kardemumma
Betina Hastoft

10 stycken

Du behöver:

25 g jäst
3 dl vatten
100 g naturell yoghurt
2 äpplen
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk krossad kardemumma
100 g (ca 1 2/3 dl) fullkornsdinkelmjöl
375 g (ca 6 ¼ dl) vetemjöl

Baka flätade speltbröd och trendiga hot cross buns – här är recepten

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i ljummet vatten i en stor skål och rör ner yoghurt.
  2. Skala äpplena, ta bort kärnhuset, och skär äpplena i små tärningar. Rör ner äppeltärningar, honung, salt, kardemumma och dinkelmjöl i degen tills den är slät, och låt den vila på köksbordet i cirka 15 minuter.
  3. Rör ner vetemjölet i degen, lite i taget, och knåda degen väl, gärna i maskin. Degen ska vara lite kladdig. Låt den jäsa 1 timme i rumstemperatur under en fuktig kökshandduk.
  4. Vänd ut degen på mjölat bord och dela den i 10 bitar. Forma degen till bullar, utan att slå ut luften.
  5. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250°. Baka bullarna i 5 minuter, sänk temperaturen till 225° och grädda dem i ytterligare 10–15 minuter tills de är gyllene.

Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Se klippet här!

Foto: Betina Hastoft