Frukostfrallor med äpple och kardemumma
- AvGitte Heidi Rasmussen
Är det bröd eller är det bulle? Det får du bestämma efter du bakat dessa oemotståndliga frukostfrallor med äpple och kardemumma!
Frukostfrallor med äpple och kardemumma
Äpplen i degen ger bullarna en saftig smula i flera dagar – om de nu inte går åt direkt, förstås. Risken finns!
10 stycken
Du behöver:
25 g jäst
3 dl vatten
100 g naturell yoghurt
2 äpplen
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk krossad kardemumma
100 g (ca 1 2/3 dl) fullkornsdinkelmjöl
375 g (ca 6 ¼ dl) vetemjöl
Gör så här:
- Rör ut jästen i ljummet vatten i en stor skål och rör ner yoghurt.
- Skala äpplena, ta bort kärnhuset, och skär äpplena i små tärningar. Rör ner äppeltärningar, honung, salt, kardemumma och dinkelmjöl i degen tills den är slät, och låt den vila på köksbordet i cirka 15 minuter.
- Rör ner vetemjölet i degen, lite i taget, och knåda degen väl, gärna i maskin. Degen ska vara lite kladdig. Låt den jäsa 1 timme i rumstemperatur under en fuktig kökshandduk.
- Vänd ut degen på mjölat bord och dela den i 10 bitar. Forma degen till bullar, utan att slå ut luften.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°. Baka bullarna i 5 minuter, sänk temperaturen till 225° och grädda dem i ytterligare 10–15 minuter tills de är gyllene.
Foto: Betina Hastoft
