Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Så bakar du speltbröd och hot cross buns

15 mar, 2022 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Så bakar du speltbröd och hot cross buns
Små flätade speltbröd till buffén och trendiga hot cross buns – baka gott till årets alla fester!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Inget slår nybakat bröd, oavsett om det är till frukost eller fest. Har du ännu inte bakat hot cross buns med choklad och russin – de lätt kryddiga bullarna är från början en engelsk tradition till påsk men goda nog att äta året runt. De små flätade speltbröden är det perfekta brödet till buffébordet eller helgbrunchen.

Hot cross buns med choklad och russin

Supergoda färska eller testa att halvera och rosta dem och ät med ett tunt lager smör! Här penslade med sockerglace, men testa även med apelsinmarmelad för en extra citruston.

Annons

15 bullar

Du behöver:

50 g smör
2 ½ dl standardmjölk
25 g jäst
2 ägg
525 g (8 ¾ dl) vetemjöl
50 g (4 msk) strösocker
1 tsk malen kanel
¼ tsk riven muskot
½ tsk mortlad nejlika
½ tsk salt
100 g mörk choklad
50 g russin

Kryssgarnering:

70 g (drygt 1 dl) vetemjöl
15 g (drygt 1 msk) olivolja
60 g (4 msk) vatten

Sockerglace:

½ dl vatten
½ dl strösocker

Gör så här:

  1. Smält smöret i en liten kastrull. Ta från värmen och tillsätt mjölken. Låt blandningen svalna till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ut i vätskan. Tillsätt äggen.
  2. Blanda vetemjöl, socker, kanel, muskot, nejlika och salt och sikta ner i vätskan. Arbeta samman degen i ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
  3. Hacka chokladen grovt. Slå upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in hackad choklad och russin i degen. Dela den i 15 lika stora bitar. Forma till runda bollar. Lägg bollarna tätt samman i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Värm ugnen till 200°.
  4. Kryssdekorering: Rör ihop vetemjöl, olja och vatten till en tjock slät massa. Häll smeten i en spritspåse. Klipp ett litet hål i spetsen och spritsa ut blandningen i tunna ränder på bollarna så det blir ett kors på varje boll. Grädda bullarna i ugnen i 20–25 minuter, tills fint gyllene.
  5. Sockerlag: Koka upp vatten och socker i en kastrull, låt småkoka tills sockret lösts upp. Pensla bullarna med sockerlag strax efter att de gräddats färdigt. Låt svalna på ett ugnsgaller och servera nybakade, med kallt smör.
Baka flätade speltbröd och hot cross buns med choklad och russin

Små flätade speltbröd

Perfekta kuvertbröd på buffébordet eller som tillbehör till soppa.

12 bröd

Du behöver:

25 g jäst
1 ½ dl fingervarmt vatten
2 tsk strösocker
1 tsk salt
75 g (1 ¼ dl) finmalet speltmjöl
185 g (3 dl) vetemjöl
1 msk solrosolja
50 g mjukt smör
1 ägg till pensling

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt socker, salt, speltmjöl och 160 g av vetemjölet. Arbeta ihop degen, gärna med degblandare på låg hastighet i 5 minuter.
  2. Tillsätt olja och mjukt smör, lite i taget och arbeta degen igen på medelhastighet i 5 minuter, tills den är mjuk och smidig.
  3. Använd nu de återstående 25 g vetemjöl, om degen verkar för lös och klistrar på kanterna av bunken. Forma degen till en boll och låt den jäsa varmt och övertäckt i en bunke i 15 minuter.
  4. Slå upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Dela varje stycke i 3 bitar och rulla ut den till tunna rullar, 12 cm långa.
  5. Lägg 3 degrullar tätt ihop och fläta ihop dem till ett litet bröd. Gör likadant med resten av degen tills du har 12 små bröd. Lägg dem på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  6. Värm ugnen till 225°. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i ugnen i 12 minuter. Låt svalna på ett galler och servera ljumma.

Foto: Stine Christiansen

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons