Så gör du en fransk päronpaj

Recept på fransk päronpaj

Stine Christiansen
Imponera till fikat med en fransk paj fylld med mandelkräm, mogna päron och aprikosmarmelad. Toppa med glass för de små och syrlig gräddfil för de vuxna.
03 september, 2021
TV: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset
1:34

Efter reklamen: TV: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Fransk päronpaj

Den klassiska pajen är helt oemotståndlig.

Så gör du en fransk päronpaj
Stine Christiansen

8 portioner

Du behöver:

Pajdeg:

½ vaniljstång
75 g rumsvarmt smör
50 g (knappt 1 dl) florsocker
1 krm salt
½ ägg
½ dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl

Mandelkräm:

½ vaniljstång
65 g mjukt smör
1 dl socker
1 krm salt
1 ägg
2 ½ dl mandelmjöl
1 ½ msk mandellikör, t ex amaretto

Fyllning:

2 ½ mogna päron
1 msk mandelspån
1 msk aprikossylt

Till servering:

Vaniljglass eller gräddfil

Gör så här:

  1. Snitta vaniljstången och skrapa ur kornen. Vispa ihop vaniljfrön, smör, florsocker och salt i en skål med en elvisp. Rör i ägget, tillsätt mandel- och vetemjölet och knåda degen försiktigt. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i en timme.
  2. Kavla ut degen på ett mjölat bord och klä pajformen med degen. Du behöver bara ungefär halva – förvara resten i frysen till en annan paj. Lägg pajen i frysen i cirka 30 minuter.
  3. Mandelkräm: Snitta vaniljstången och skrapa ur kornen. Vispa ihop vaniljfrön, smör, socker och salt i en skål med en elvisp. Tillsätt ägg och vispa ihop. Rör ner mandelmjöl och likör i krämen tills den är jämn. Bred ut mandelkräm i den kalla pajen.
  4. Sätt ugnen på 175°. Skär päronen i tunna skivor. Sprid ut päronskivorna på mandelkrämen i ett fint mönster och strö över mandelspån. Grädda pajen i ugnen i 35 minuter tills toppen är gyllene och botten är genomgräddad. Låt pajen svalna något.
  5. Smält aprikosmarmelad i en liten kastrull under omrörning tills den är flytande. Pensla pajen med den smälta marmeladen så att den får en fin blank yta. Servera päronpajen varm eller kall med vaniljglass eller gräddfil.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Stine Christiansen

TV: Här är 3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat
1:16

Efter reklamen: TV: Här är 3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat

(1:16)

Missa inte

Ingefärsglaserat päron med vaniljglass

Lättfixad efterrättsfavorit!

Så gör du en uppfriskande päronmojito

Piggelin och mojito 2.0!

Päron- och gorgonzolapizza med valnötter

Supergod pizza att servera som drinktilltugg.