Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Framtidens smaker och kök – vi spanar in mattrenderna för 2020

09 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vilket kök är hetast? Och hur populärt är pizza i Sverige egentligen? Vi har spanat in vilka mattrender och vilka internationella kök som spås bli populärast under 2020 enligt användarna av Uber Eats.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Trender kommer och går, det är inget som överraskar någon, och mat är inget undantag. Varje år presenterar matleveransappen Uber Eats trendanalysen Foodcast som tar tempen på de hetaste mattrenderna kommande år och nu har trendanalysen för 2020 kommit.

Det visar sig att skandinavisk mat klättrar på listan om man ser till intresset från hela Europa. Just det skandinaviska köket är faktiskt det hetaste efter det israeliska under 2020 om man får tro resultatet av undersökningen.

Undersökningen baseras på sökningarna som gjorts på Uber Eats och så har man tittat på vad som trendar, både vilka kök och vilka sökord.

Den gröna trenden håller i sig

En tydlig trend att vi vill äta allt mindre kött. I Sverige definierar sig var fjärde person som vegetarian, vegan, pescetarian eller flexetarian, enligt en ny studie, och det här märks tydligt när man tittar på undersökningen från Uber Eats. Dels har vi svenskar sökt mycket på halloumi och jackfruit som beskrivs som en vegansk variant på pulled pork och kunderna hos Uber Eats efterfrågar också fler veganska alternativ.

Annons

– Förra årets veganska trend är fortsatt stark, även om årets sökningar visar en något större variation än tidigare. Det som är mest utmärkande med årets resultat är att fler verkar vilja variera sin kost och efterfrågar fler vegetariska alternativ. Vi på Uber Eats är glada över att ha en mångfald av restauranger från olika kök som erbjuder både hälsosam vardagsmat och mer lyxiga helgmiddagar, säger Henrik Berglin, operativ chef på Uber Eats i Sverige.

Pizzans återkomst i Sverige

Men i Sverige har vi också sökt på bland annat tryffel och vitlök, falafel och miso. Och en gammal goding – pizzan – har tokspurtat upp på en tredjeplats från att inte ens ha kommit med på topp 20 förra året.

De hetaste köken inför 2020, enligt de europeiska användarna

 1. Israeliskt
 2. Skandinaviskt
 3. Etiopiskt
 4. Koreanskt
 5. Armeniskt

De hetaste mattrenderna i Europa inför 2020

 1. Linfrön
 2. CBD/hampa
 3. Kombucha
 4. Vitlök
 5. Kantarell
 6. Kakao
 7. Popcorn
 8. Pumpa
 9. Jackfruit
 10. Tempeh

De vanligaste sökningarna i Sverige 2019

 1. Halloumi
 2. Veganskt
 3. Pizza
 4. Tryffel
 5. Sushi
 6. Vitlök
 7. Falafel
 8. Cashew
 9. Tempura
 10. Miso
 11. Raw food
 12. Tacos
 13. Bibimbap
 14. Vegetariskt
 15. Hummus
 16. Edamame
 17. Sriracha
 18. Acai
 19. Shawarma
 20. Pho

Källa: Uber Eats Foodcast

Foto: TT/Shutterstock

 

Läs mer: 

Arla har utsett årets smak – så smakar maten 2020

Lyxiga pizzor med trendiga toppings

Nyårspizza med choklad och whiskey

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons