Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Nyårspizza med choklad och whiskey

11 dec, 2018 
AvRedaktionen
Den 1 januari är inte bara nyårsdagen, det är även den nationella pizzadagen! Dagen på året då pizzan smakar som bäst och vi behöver den som mest.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm en nyårspizza som går under namnet ”Pizza med stil”.  I år har man tagit fram en efterrättspizza med smaker av choklad, hasselnötter och irländsk whiskey.

Whiskeyn kommer från Tullamore D.E.W. och sprayas på direkt innan servering ur en specialdesignad sprayflaska och lägger sig som dagg över chokladganaschen.

– Årets koncept ”Pizza med stil” är tänkt att utmana det traditionella. I år ville vi göra vår variant av en Nutellapizza, ett fenomen som vi observerat och där vi ville förbättra råvarorna och skapa en fantastisk pizza med stil. Vi serverar för första gången en pizza med söt karaktär – med lite mer finess och dekadens, som passar i nyårstider. Tullamore D.E.W.s mjuka och fruktiga karaktär gifter sig utmärkt med chokladens sötma och mandelns sälta. En sjukt god pizza med stil helt enkelt, säger Ed Ottati, kökschef på Taverna Brillo.

Annons

Pizzan går att beställa på Taverna Brillo mellan den 1 januari och den 31 januari 2019. Du kan även göra pizzan hemma. Scrolla vidare för recept och beskrivning!

Tips! Du kan köpa en färdig pizzadeg på Taverna Brillo för 35 kr.

Nyårspizza med choklad och whiskey

Nyårspizza med choklad och whiskey.
Nyårspizza med choklad och whiskey.

4 pizzor

Deg

0,5 kg mjöl (rekommenderat: Farina 00 eller en Manitoba-mix för mer gluten i degen)

3,5 dl kallt kranvatten

0,5 gram färsk jäst för salta degar

14 gram olivolja (EVO)

15 gram salt

Chokladganasch

200 gram mjölkchoklad

200 gram grädde

cirka 80 mixade mandlar (mixas till mandelkräm)

Topping

mandelflarn

kalabriskt chilipulver

några skvättar eller spray med Tullamore D.E.W.

Annons

Gör så här:

Degen: Blanda ihop 80 procent vatten med jäst tills det löses upp, tillsätt fyra femtedelar mjöl och resten av vattnet, arbeta ihop i exakt sju minuter. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen i åtta minuter och tillsätt därefter saltet. Ringla ner olivolja långsamt så att inte klumpar bildas. Arbeta ihop degen tills degen blir 22 grader varm. Låt degen vila i 4 timmar innan du gör 200 grams pizzadegsbitar.

Idealet är att göra degen dagen innan. Låt degen vila i kylen över natten, ta ut degen i förväg så att den är rumstempererad när du arbetar upp den.

Chokladganaschen: Sjud upp grädden så att den nästan kokar. Ta bort från värmen, lägg i choklad och mandelmix. Rör runt med en slickepott så att chokladen och mandeln löser upp sig.

Pizzan: Forma degen i tunna och runda pizzabottnar. Addera ett tunt lager chokladganasch. Sätt in pizzan i ugnen tills den är färdiggräddad, cirka 5 minuter. Ta ur pizzan ur ugnen, strö över mandelflarn och addera lite chilipulver (det går att köpa kalabriskt chilipulver på Taverna Brillo). Spraya eller ringla över Tullamore D.E.W. direkt innan servering.

Läs också: Pizza gör oss lyckliga – speciellt när vi är bakis

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons