Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Förverkliga odlingsdrömmen – trädgårdsdesignern Nicole Wilson guidar

10 apr, 2024 
AvNami Kawakita
Förverkliga odlingsdrömmen – trädgårdsdesignern Nicole Wilson guidar
Drömmer du om din egen gurka eller färsk basilika men saknar trädgård? Frukta inte, trädgårdsdesignern Nicole Wilson guidar om hur du gör det bästa efter dina förutsättningar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så kan du styla den runda vasenBrand logo
Så kan du styla den runda vasen

Det märks att Nicole Wilson är modedesignern som gått över till trädgårdsdesign när hon beskriver sin nya bok I huvudet på en trädgårdsdesigner – fokus ligger på design, form och färg och där andra element, än växterna, är med och sätter känslan i trädgården. I boken delar hon med sig av sin passion och sitt förhållningssätt till design och hur hon som kreatör tänker när hon formger en trädgård.

– Trädgården är för mig den bästa platsen för återhämtning, men även ett kreativt experimentalfält för mig där jag ständigt testar nya idéer, säger Nicole.

I boken I huvudet på en trädgårdsdesigner bjuder varenda sida på inspiration till att skapa olika stämningar med material, färger och detaljer. Den får inte bara vem som helst att vilja ha en trädgård att påta i, den är också fullproppad med matnyttig information och avslutas med en samling trädgårdsrecept som följer årstiderna. Dessutom är den snygg att ha framme. Som Nicole själv beskriver den – en coffee-tablebok som möter en faktabok.

Nicole Wilsons nya bok I huvudet på en trädgårdsdesigner
Nicole Wilsons nya bok I huvudet på en trädgårdsdesigner

Vilka är dina absoluta måsten att odla?

– Gurkgardin, den vackra purpurlila basilikan ’Amethyst Improved’, tomater i olika färger och former, chilin ‘Lemon Drop’ då den är den godaste citrussmakande chilin som är svår att köpa i grönsaksdisken, zucchini så att jag kan göra fyllda zucchiniblommor och olika sorters kål som vi kan skörda ända in på vintern.

Annons

Att odla och skörda sina egna grönsaker och färska kryddor är något många drömmer om men långt ifrån alla har tillgång till en egen trädgård, men enligt Nicole ska det inte stoppa en från att förverkliga sina odlingsdrömmar.

Tomater går bra att odla även på balkongen.
Tomater går bra att odla även på balkongen.

– Det finns massor man kan odla på en balkong! Allt beror på utrymmet och vad balkongen har för förutsättningar. Är det en skuggig eller solig balkong? Blåser det eller är det vindstilla? Välj växter som tål platsens förutsättningar. Odla i nivåer så att du även kan se odlingarna inifrån och så förstärker du rumskänslan på balkongen. Har du större balkong, satsa på en buske eller träd i stor kruka. Kanske ett uppstammat vinbärsträd (satsa på vita vinbär som inte fläckar ner balkonggolvet). Klätterväxter som kan klättra på en spaljé, till exempel bönor eller blomstrande krasse. Eller amplar som kan hänga ner från balkongtaket ovanför med exempelvis ampeltomat eller jordgubbar.

Annons

Men du måste inte ens ha en balkong, ett soligt fönster räcker långt. Inomhus gör sig gurkgardinen väl, likaså lågväxande tomater, purpurbasilika, salvia, chili och till och med auberginer passar fint för fönsterodling.

Har du någon trädgårds-nemesis?

– Absolut. Jag har svårt att få till fänkål och selleri, de blir mest trådiga och inte så goda hos mig så jag har slutat odla dessa.

Vad är det godaste och enklaste som alla kan odla?

– En gurkgardin är enkelt, roligt och vackert att odla. Det enda man behöver är tillräckligt med ljus. Annars få man ta till en växtlampa. På www.newbotanic.se finns ett färdigt kit för dig som på ett enkelt sätt vill komma igång.

Annons

Vi kan inte annat än att hålla med om trädgården är en plats för återhämtning, det är något med att sätta fingrarna i jorden och med tiden se hur det man planerat börjar växa och få liv. Nicole beskriver det på ett väldigt enkelt men vackert sätt.

– Cirkeln sluts när din idé om en trädgård leder fram till skörd och njutning.

En gurkgardin är ett av många måsten att odla hos Nicole

Nicoles bästa tips för att skapa en köksträdgård

  • Börja med placeringen. De flesta ettåriga grödor som odlas i en köksträdgård vill ha mycket sol. Så välj en plats dit solens strålar når minst 6-7 h per dag. Går det att få till att den placeras nära köket eller uteköket så är ju detta väldigt praktiskt.
  • Tänk golv, väggar och tak. Några pallkragar på en gräsmatta är just några pallkragar på en gräsmatta. För att få till en köksträdgård kan du jobba med rumslighet genom att till exempel byta ut markmaterialet mot tex. grus eller träflis, rama in köksträdgården med en ”vägg” tex vinbärsbuskar som blir lagom höga och inte skuggar och som dessutom är ätbara.
  • Odla gärna pollinatörsvänliga blommor i köksträdgården för att locka till pollinatörer och så får du dessutom vackra blommor att titta på och buketter att plocka in till matbordet.

FAKTA
Namn: Nicole Wilson
Ålder: 42
Yrke: Trädgårdsdesigner i sitt företag New Generation Gardens, programledare för SVTs Drömträdgården, grundare till odlingföretaget New Botanic.
Bor: Villaförort till Stockholm
Familj: Maken Andreas och barnen Noel och Florence
Akutell: Med nya boken I huvudet på en trädgårdsdesigner och podden "Trädgård Trädgård Trädgård med Dickson & Wilson"
Följ: @newgenerationgardens

För mer grön, skön inspiration spana in newgenerationgardens.com

Foto: Karin Hasselström

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons