5 hälsofördelar med att äta semlor

28 feb, 2017 
AvRedaktionen
Det finns många fördelar med att äta semlor!
Semlor är inte bara goda att äta och vackra att se på, de har även vissa positiva hälsoeffekter. Här är 5 anledningar till varför du ska äta en semla!
Annons

1. Grädde innehåller vitaminer

Vispgrädde innehåller vitamin A, som är viktig för vår syn, hud och slemhinnor, ja för hela immunförsvaret. I grädden finns även vitamin B12 som kan motverka depression och nedstämdhet, samt vitamin K som är bra för blodet och ger starka, friska ben.

2. Mandel är nyttigt

Visst, mandelmassa innehåller mycket socker, men också sötmandel, som är en liten nyttobomb. Mandel har ett högt innehåll av E-vitamin, som håller huden frisk och fin samt skyddar våra vävnader.

3. Det är bra att ta en fikapaus

Ta en semmelpaus med kolleger och vänner. Social samvaro stärker vår hälsa och kan, enligt forskare på Karolinska Institutet, även skydda mot exempelvis depression och Alzheimers sjukdom. Fikastunden på jobbet ger också gladare kolleger och bättre effektivitet, enligt en annan studie.

4. Du får en tillfällig lyckokick

Mmm, så gott det är med semla! När vi äter socker stimuleras hjärnans belöningssystem. Det ger en tillfällig kick och vi känner oss glada och nöjda. Hjärnan behöver belöningar för att förhindra stress och ångest, enligt bland andra professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar i cell- och molekylärbiologi vid Lunds Universitet. Och en belöning kan ju ibland bestå av… en semla?!

Annons

5. Det finns en semla för alla smaker

Om du är trött på de klassiska semlorna så finns det en uppsjö av andra varianter – och det kommer ständigt nya. Klicka på den här länken och hitta din favorit!

Olika sorters semlor.
Olika sorters semlor.

Text: Anna Karin Ericson/Allers.se och Rose-Marie Söderlund

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons