Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Foodtrender 2024

05 jan, 2024 
AvRedaktionen ELLE
Foodtrender 2024
Lyxpommes och vin med konstetikett. Fruktsam dukning och odlat kött. ­Drinkdekoration och AI-smaker. Det finns mycket intressant att se fram emot på mat- och dryckesfronten under 2024!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioliBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

1. Fruktsam dukning

Böljande, mjukt och inbjudande – en trend som vi gärna hakar på och dukar upp med!
Opdækning Maj2022Rikke Westesen

Efter tider av rustika linnedukar, grovhuggen och bastant stengods i olika gråskalor börjar dukningen svänga mot mjukare och mer organiska former inspirerade av naturen. Även grönsaker och frukter i sig självt får pryda det dukade bordet. Böljande, mjukt och inbjudande – en trend som vi gärna hakar på och dukar upp med!

Annons

2. Maxad drinkdekor

Dagens drinkar har aldrig varit mer dekorerade och fantasifulla – och goda!

Bli inte förvånad om din nästa drinkbeställning kommer med en egen liten sideorder på toppen, i form av exempelvis en miniefterrätt eller ett tilltugg. Vi pratar fluffigt vispad kokosgrädde med frystorkat hallonpulver och en frasig minivåffla, en snygg gurkswirl med citron och basilika, en hög kolapopcorn med havssalt eller en bloody mary med minicheeseburgare på pinne. Borta är en blyg liten oliv som ensam får simma i glaset, dagens drinkar har aldrig varit mer dekorerade och fantasifulla – och goda!

Annons

4. Passion för paté

Kungen av paté är den smördegsinbakade och innehåller gärna utöver chark och kött även ank- eller gåslever, pistaschnötter och gelatin.
Magnus Skoglof

När vi vurmar för nostalgi och att ta tillvara alla delar av djuret, samtidigt som restaurangerna i personal-besparande tider gärna serverar rätter från kallskänken, är paté en given rätt på krogmenyerna. Kungen av paté är den smördegsinbakade och innehåller gärna utöver chark och kött även ank- eller gåslever, pistaschnötter och gelatin. Den stavas Paté en croûte och just nu syns den överallt. I december gick VM i Paté croûte i Lyon av stapeln och för Sverige tävlade Malidza Larsson, sous chef på Restaurangakademien. Hos Erth i Hötorgshallen, Sturehof och Främmat i Stockholm finns den läckra skapelsen regelbundet på menyn.

Annons

5. Ta i tång

Tång är riktig supermat fullpackad med nyttigheter och är utmärkt att använda på olika sätt i matlagningen.
Tang høst med Dansk TangTekst og foto Tina Brok Hansen

Det är under ytan det händer – med tångens magi. Tång är riktig supermat fullpackad med nyttigheter och är utmärkt att använda på olika sätt i matlagningen. Odling av sockertång blir allt vanligare och är både klimat- och resurssmart – den odlas utan gödning, bevattning, bekämpningsmedel och utsläpp och kräver dessutom ingen jordbruksmark. Odlingen är klimatpositiv eftersom tången bin koldioxid och närsalter. Win-win!

6. Lagerarbetare

Vi kommer att se fler fantasieggande versioner på croissanten, med både söta och salta fyllningar.
Stockfoto

Hybridbakverkens glansdagar må vara över, men bakvärldens experimentlusta sinar aldrig. Det senaste bakverk att utvecklas i rasande takt är den klassiska croissanten. Det senaste året har croissantrullen tagit sitt grepp över sociala medier tack vare sin fotovänliga form (den kan stå upp själv) och läckert rinn eller annan dekoration på toppen. Vi kommer att se fler fantasieggande versioner på croissanten, med både söta och salta fyllningar, färgglada toppings och spännande former.

Annons

7. Vårt dagliga bröd

Konst på bröd blir allt vanligare – och vackrare

Konst på bröd blir konst på tyg när designvarumärket Layered presenterar ett samarbete med kreatören Linda Ring. Tillsammans har de skapat en exklusiv kollektion av handgjorda vävda filtar med Lindas unika porträtt som hon vanligtvis skapar på bröd.

8. Nystalgi

Din barndoms smaker fast i nutid. Där har du Nystalgi.

Ta en del nytänkande + en stor dos nostalgi. Din barndoms smaker fast i nutid. Där har du Nystalgi. För samtidigt som det råder utveckling- och innovationsfeber kring vad vi äter och dricker, suktar vi efter trygghet och igenkänning. Moderna tolkningar och varianter av klassiska rätter, desserter och bakverk är på stark frammarsch. I USA har den närmast nationalrättsklassade mac´n cheese hottats upp med kimchi och trendat i sociala medier. Här hemma gästspelade nyligen varmrätten citronfräsch gryta med rotsaker på Ikeas meny, framtagen av kokboksförfattaren Jessica Frej. Rätten för tankarna (och smaklökarna) till mormors ängamat men med en fräsch uppdatering. Vi kommer också se ännu mer av så kallade ”mashups” där man kombinerar välkända saker och smaker.

Annons

9. Drick ett konstverk

Allt fler vinhus vänder sig till välrenommerade konstnärer för att få en extra tjusig etikett på sitt vin.

Allt fler vinhus vänder sig till välrenommerade konstnärer för att få en extra tjusig etikett på sitt vin. När tyska Georg Breuer lanserar sitt prestigevin Berg Schlossberg, så får en ny konstnär äran att designa etiketten till vinet. Den senaste årgången, 2021, har den unga svenska konstnären Rudolf Nordström fått pryda. Svenska Djuice, som serverar vin i burk, samarbetar också ofta med pigga producenter och utmanande konstnärer – nu senast naturvinsikonen Domaine Milan från Provence, och det provokativa konstfenomentet Joyce Lee från Sydkorea. I Sydafrika samarbetar vinmakaren Catherine Marshall tätt med konstnären Hannetjie de Clercq. Det är svårt att inte förtrollas av de fina etiketterna. Och trenden har även nått Sverige med Arilds vingård i Skåne som använder sig av lokala konstnärer till flera av sina viner. Vackert!

Annons

10. Odla eget te

När New Generation Gardens lanserar en tekollektion, Herbal Tea Collection – som dessutom attraherar bin.

Själv är bäste dräng – och teodlare. När New Generation Gardens lanserar en tekollektion, Herbal Tea Collection, blir alla sinnen tillfredsställda i och med växtresan och alla smaker och dofter från de färgstarka växterna. Dessutom attraherar de bin som ger ett härligt surr i sommarträdgården. De fem fröerna skapar ett örtte med aromer och smaker att upplevas var för sig men går också att kombinera för att göra en egen unik favoritblend att njuta av – eller bjuda på.

11. Kurvor i köket

Stjärnkocken Daniel Berlin öppnade i slutet på oktober den efterlängtade restaurangen Vyn på Österlen.
Nordiska KökPhoto: Andrea Papini

Stjärnkocken Daniel Berlin öppnade i slutet på oktober den efterlängtade restaurangen Vyn på Österlen. Köket är specialbyggt av Nordiska kök som skapade ett stilsäkert skandinaviskt kök i ljus ek med massivt ramverk. Praktpjäsen i restaurangen – den platsbyggda köksön blir samlingspunkten där kockarna tillreder avsmakningsmenyn till gästerna. Bänkskivan i kvartsit sätter tonen i rummet med sina vackert gröna skiftningar, men det är de mjukt rundade sidostyckena på insidan som främst skapar den inbjudande känslan. Räkna med mer sådant även i köken hemmavid!

Annons

12. Farinatans framfart

Italiensk farinata är det trendigaste att servera just nu
Betina Hastoft

Kanske finns det inget riktigt bra sätt att beskriva vad farinata (italienska namnet) eller socca (det franska ditot) är – en ugnspannkaka gjord på kikärtsmjöl är väl det närmaste vi kommer en förklaring här i Sverige. Kanske spelar det heller ingen roll, för den är just nu det hetaste man kan servera på restaurang och till sina gäster. Otroligt enkel och otroligt god! Serveras ofta bara med lite rosmarin och olivolja på toppen, men vi säger heller inte nej till en topping av olivoljestekta grönsaker, pesto och mozzarella eller i småbitar till en soppa eller bönsallad.

Annons

Recept på farinata>>

13. Med smak av AI

Även AI är på väg in i mat- och dryckesvärlden

Tro inte att mat- och dryckesscenen är förskonade från AI:s framfart – vad händer när man låter den bestämma smaken på en läsk, exempelvis? Som i fallet med Coca-Cola 3000 Zero där artificiell intelligens har analyserat hur människor föreställer sig framtiden genom bland annat känslor, tankar, färger och smaker som lett till utvecklingen av dryckens smak – en kreativ tolkning av hur en Coca-Cola kan komma att smaka år 3000. Resultatet? Inte himlastormande. Men alla är vi barn i början. Även AI.

Annons

14. 3D-printat ”kött”

Det senaste inom vegetariska och veganska alternativ är 3D-printat kött
hakan tiderman

Vegetariska och veganska alternativ till kött är fortfarande en marknad i utveckling. Det senaste är 3D-printat kött, som exempelvis restaurangkedjan Pinchos serverar. Produkten kallas New Meat och tas fram i samarbete med foodtechbolaget Redefine Meat som med hjälp av en 3D-printer skapar en struktur av protein, smak och fett av ingredienserna soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker. Resultatet är slående likt vanligt kött sett till smak och textur.

Annons

15. För både ­gourmet och gourmand

I tuffare ekonomiska tider breddar krogarna sitt utbud med både fine dining och bakfickor.
Processed with VSCO with a6 presetCopyright 2023. All rights reserved.

I tuffare ekonomiska tider breddar krogarna sitt utbud med både fine dining och bakfickor. Exempel på det är finkrogen Gondolen i Stockholm som återöppnade i oktober, nu också med en avslappnad bar med mindre rätter en trappa upp. Likaså hos nyöppnade Noema på Östermalm, som har både ambitiös restaurang och stimmig bistro samt nya Hotell Draken i Göteborg med eleganta Bistro Draken och folkliga fiskkrogen Heurlins.

Av: Sophia Genitz, Elin Grube, AnnCharlotte Jägberg, Jenny Norberg, Anna Nordh
Foto: Betina Hastoft, Magnus Skoglöv, Columbus Leth, Tania Susulovska

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons