Focaccia med rosmarin och svarta oliver

Focaccia är ett perfekt buffé- och plockbröd eftersom det inte behövs smör eller annat pålägg. Dessutom kan du smaksätta brödet med precis vad du vill. Här har vi använt oliver och rosmarin.
08 maj, 2015
Focaccia med rosmarin och svarta oliver.

Focaccia med rosmarin och svarta oliver.

6 personer

Tid: 1 timme och 55 minuter

Du behöver:

1/2 pkt jäst

1 tsk salt

4 dl ljummet vatten

4 msk mjölk

3 msk olivolja

10 dl vetemjöl

15–20 urkärnade svarta oliver

några kvistar rosmarin

3–4 msk olivolja

flingsalt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, strö över salt. Häll på vattnet, lite i början så att jästen löser sig. Blanda i mjölk, olivolja och sist vetemjölet. Arbeta ihop degen ordentligt, gärna för hand. Den ska vara lite kladdig. Låt jäsa ca 45 min. Stjälp upp degen i en mjölad långpanna och platta till och tryck ut den mot kanterna. Sätt ugnen på 200°. Tryck ner oliverna jämnt fördelat över brödet tillsammans med några rosmarinkvistar. Låt jäsa i 15 minuter och ringla över olivolja och strö på lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: