Focaccia med äpplen och rosmarin
- AvLena Söderström
Det fina med focaccia är att det inte är varken svårt eller tidskrävande. Juligt och gott blir det med äpplen och rosmarin.
Focaccia med äpplen och rosmarin
Focaccia dekorerad med äpplen blir ett vackert blickfång på julbordet.
1 bröd
Tid: 30 minuter + jästid och tid i ugn
Du behöver:
3 dl vatten, 37º
¼ pkt färsk jäst, ca 12,5 g
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 msk olivolja
2 dl durumvetemjöl
Ca 4 ½ dl vetemjöl + mjöl till utbakning
Garnering:
½ msk olivolja
2 röda juläpplen
Färsk rosmarin
1 msk flingsalt
Gör så här:
- Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37°. Häll vattnet i en bunke och smula ner jästen, rör tills jästen löser sig. Blanda i salt, sirap och olja. Blanda i durumvetet och sedan vetemjölet i omgångar, degen får inte bli för fast. Arbeta degen smidig för hand i 10 minuter eller i köksmaskin i ca 5 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på ett mjölat bakplåtspapper och forma till en bulle. Tryck ut degen försiktigt till ett rektangulärt bröd, ca 25 x 35 cm.
- Flytta över pappret till en plåt. Pensla degen med olja.
- Skär äpplena i tunna skivor och fördela skivorna över degen. Toppa med små rosmarinkvistar och flingsalt. Låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills brödet är genomgräddat och börjar få fin ljus färg, känn med provsticka. Låt brödet svalna på ett galler utan bakduk.
Foto: Lena Söderström

