Flätat bröd med gruyère

Flätat bröd med gruyère.

Dekorativa bröd i form av flätor med god sälta från osten. Passar perfekt till kräftorna! Toppa gärna med färskost som du smaksatt själv.
10 augusti, 2017

2 bröd

Du behöver:

1 kg vetemjöl

1 tsk salt

2 tsk socker

150 g gruyèreost, finriven

120 g smör, rumsvarmt

30 g jäst

3 dl mjölk, rumsvarm

1 ägg

Gör så här:

Blanda mjöl, salt, socker och ost i en skål. Klicka ner smöret.

Lös upp jästen i lite mjölk, tillsätt resten av mjölken och blanda samman med mjölblandningen till en massa. Arbeta degen, helst i hushållsmaskin. Den ska vara smidig och len. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.

Värm ugnen till 225°. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i fyra bitar. Forma varje degbit till en snodd som är lite tjockare i mitten. Tvinna ihop snoddarna två och två, till två flätade bröd.

Pensla flätorna i två omgångar med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 35–45 minuter, tills de får fin färg.

Flätat bröd med gruyère.

Flätat bröd med gruyère.

Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: