Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Flätat bröd med gruyère

10 aug, 2017
AvRedaktionen
Flätat bröd med gruyère.
Dekorativa bröd i form av flätor med god sälta från osten. Passar perfekt till kräftorna! Toppa gärna med färskost som du smaksatt själv.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2 bröd

Du behöver:

1 kg vetemjöl

1 tsk salt

2 tsk socker

150 g gruyèreost, finriven

120 g smör, rumsvarmt

30 g jäst

3 dl mjölk, rumsvarm

1 ägg

Gör så här:

Blanda mjöl, salt, socker och ost i en skål. Klicka ner smöret.

Lös upp jästen i lite mjölk, tillsätt resten av mjölken och blanda samman med mjölblandningen till en massa. Arbeta degen, helst i hushållsmaskin. Den ska vara smidig och len. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.

Värm ugnen till 225°. Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i fyra bitar. Forma varje degbit till en snodd som är lite tjockare i mitten. Tvinna ihop snoddarna två och två, till två flätade bröd.

Pensla flätorna i två omgångar med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 35–45 minuter, tills de får fin färg.

Flätat bröd med gruyère.
Flätat bröd med gruyère.

Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons