Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Flankstek med bearnaise och sotad sallad

14 dec, 2022 
AvTimm Vladimir
Recept på flankstek med bearnaise och sotad sallad
Flankstek med bearnaise blir liksom aldrig fel, det är en rätt som tåls att lagas om och om igen, gärna med sotad sallad som tillbehör.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: PanzanellaBrand logo
Middag hos Wood: Panzanella

Flankstek med bearnaise och sotad sallad

Sätt gärna på grillen, för att få en härlig grillsmak på både kött och sallad. Annars går det förstås fint att grilla på grillpanna inomhus.

Så gör du en riktigt bra flankstek med bearnaise och sotad sallad

4 personer

Annons

Du behöver:

800 g flankstek
25 g smör
5 timjankvistar
6 vitlöksklyftor
Salt
Färskmalen svartpeppar

Bearnaisesås:

400 g smör
2 schalottenlökar
1 1/2 dl sherry- eller dragonvinäger
10 pepparkorn
15 stjälkar dragon
4 äggulor
Salt
Färskmalen svartpeppar

Sotad sallad:

4 gemsalladshuvuden
4 msk balsamvinäger
2 msk jungfruolivolja
Parmesan
Färsk timjan

Gör så här:

  1. Smält smöret till såsen på låg värme i en kastrull. Skala lökarna och finhacka dem, lägg dem tillsammans med vinäger och pepparkorn i en annan kastrull. Repa dragonstjälkarna, spara bladen och lägg stjälkarna i kastrullen med vinäger. Koka upp och låt koka ner till 1–2 msk återstår. Sila av lök, pepparkorn och dragonstjälk. Lägg äggulorna i en skål tillsammans med den inkokta vinägern. Ställ skålen över vattenbad och vispa blandningen luftig. Tillsätt det smälta smöret, lite åt gången i en tunn stråle medan du konstant vispar hårt. Smaka av med finhackade dragonblad, salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger. Håll varmt.
  2. Skär salladen i fjärdedelar och grilla snittytan. Ringla över balsamvinäger, olja, finriven parmesan och timjan.
  3. Putsa köttet. Krydda med salt och peppar. Ge det fina grillränder runtom, lägg sedan krossad vitlök, timjan och smör i pannan och stek vidare till önskad stekgrad. Låt vila 5–6 minuter under bakplåtspapper innan du skär upp köttet, tvärs emot köttets fibrer. Servera med grillad sallad och bearnaisesås.

Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons