Fisk- och skaldjurssoppa med saffran
16 okt, 2025
Ingen kan väl motstå den klassiska fisk- och skaldjurssoppan med saffran? Se till att ha ett gott bröd till så du får i dig hela soppan.
Annons
Fisk- och skaldjurssoppa med saffran
Något av det godaste! Här smaksatt med den gyllene kryddan.
Annons
4 portioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
2 potatisar
2 morötter
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 pkt saffran, ½ g
200 g krossade tomater
8 dl kraftig fiskbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 tsk anisfrön
2 krm svartpeppar
Salt och svartpeppar
400 g torskfilé
350 g frysta blåmusslor med skal
Topping:
250 g frysta räkor med skal
3 msk hackad dill
Gör så här:
- Skala och tärna potatisen. Tvätta och tärna morötterna. Skär fänkålen i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt i olja i en gryta. Tillsätt saffran och rör runt.
- Rör ner tomater och buljong i grytan. Krydda med anis och peppar. Låt koka i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar.
- Skär fisken i bitar och lägg ner den och musslorna. Låt sjuda under lock i ca 5 minuter tills fisken blivit vit och genomkokt och musslorna öppnat sig.
- Skala räkorna och lägg ner dem i soppan. Toppa med dill. Servera med bröd.
Foto: Lisa Björner
Annons