Fikonkaka med hasselnötsbotten

Fikonkaka med hasselnötsbotten.

Saftig och frestande kaka med söta bär och fikon på toppen. Dessutom är den glutenfri! Variera toppingen med dina favoritfrukter och -bär.
06 november, 2018

10 bitar

Nötbotten:

200 g hasselnötter

100 g smör

4 äggvitor, rumstempererade

2 1/2 dl socker

1 apelsin

Vaniljcrème:

3 dl grädde

2 dl crème fraiche

3–4 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

Topping:

4 plommon

2 fikon

200 g hallon

125 g björnbär

125 g blåbär

1 klase gröna eller blå vindruvor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170°.
  2. Mixa hälften av hasselnötterna fint.
  3. Smält smöret.
  4. Häll upp äggvitorna i en skål och vispa tills de formar styva toppar. Tillsätt sockret, lite åt gången, och vispa tills marängen är blank och smidig och utan sockerkorn.
  5. Finriv apelsinskal.
  6. Vänd ner mixade och hela nötter tillsammans med smält smör och rivet apelsinskal i marängsmeten och bred ut den på en bakplåtspappersklädd plåt till en rund botten, cirka 25 cm i diameter.
  7. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter, den ska bli ljusbrun och ganska fast. Låt svalna på galler.
  8. Häll alla ingredienserna till vaniljcrèmen i en skål och vispa först på låg hastighet tills crèmen börjar tjockna, sedan på högre hastighet till en luftig crème. Klicka ut den på tårtbottnen och toppa med frukt och bär.
Fikonkaka med hasselnötsbotten.

Fikonkaka med hasselnötsbotten.

Recept: Cecilie Sofie Svensson
Foto: Stine Christiansen