Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Fet ost är bra för hjärtat enligt dansk studie

04 feb, 2019
AvMalin Perlheden
Unna dig bakad camembert, för hjärtats skull! Foto: Shutterstock
Goda nyheter alla ostälskare! En dansk studie visar att ost är bra för hjärtat, men inte vilken ost som helst utan de feta sorterna som brie, camembert, chèvre och gorgonzola.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är forskare vid Köpenhamns universitet som visat på att fet ost ökar HDL-kolesterolet i kroppen, enligt en undersökning som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition. I studien fick tre testgrupper, vars kolesterolvärden mättes, äta fet ost varje dag under tre månader.

Tre kontrollgrupper

En grupp åt 80 gram fet ost varje dag, den andra 80 gram mager ost och den tredje gruppen ingen ost alls utan 90 gram bröd och sylt. Deltagarnas kolesterolvärden mättes före och efter studien. Gruppen som ätit den feta osten hade bättre kolesterolvärden efter studien än övriga försökspersoner.

Förklaringen sägs vara att ost innehåller bakteriekulturer som reducerar kolesterol och producerar bra fettsyror. Dessutom kan kalcium hämma upptagandet av fett.

Läs också: 6 ostar som är bra för hälsan

Ost är bra för hälsan!
Ost är bra för hälsan! Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons