Fattiga riddare med grädde och bär

Fattiga riddare med grädde och bär.

I Sverige kallar vi dem bara Fattiga Riddare. Men det är snarare ett underbart sätt att förvandla torrt vitt bröd till en mumsig brunchrätt. I den här varianten gör några droppar likör i smeten det extra gott.
29 juni, 2017

8-10 färdiga knektar

Du behöver:

5 ägg

4 dl standardmjölk

2 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

1 msk kanel

ca 1 dl strösocker

1 msk Cointreau eller Grand Marnier (eller någon annan fruktig likör)

8-10 skivor torrt vitt bröd

25 g smör

florsocker till garnering

Till servering:

1 liter jordgubbar (eller andra bär)

vispgrädde

Gör så här:

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, vaniljsocker, kanel, strösocker och likör i en rejäl bunke. Det blir som en äggigare pannkakssmet. Lägg i brödskivorna och låt dem suga upp vätskan ordentligt i minst 15 minuter. Vänd runt brödet lite för att se till att alla skivor är ordentligt uppblötta. Nu är det dags att steka skivorna i rejält med smör. Riddarna ska vara krispiga på utsidan och lite mjuka och fuktiga inuti. När de är klara siktar du florsocker över och serverar med bär eller sylt och grädde.

Fattiga riddare med grädde och bär.

Fattiga riddare med grädde och bär.

Receptet kommer ifrån Anette Rosvalls bok ”Afternoon tea”.
Foto: Jenny Grimsgård

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: