Julskinkan ska vara ekologisk, svensk och snabblagad

Julskinkan är den mest populära rätten på våra svenska julbord. Det finns emellertid krav på vilken typ av skinka man vill ha.
12 december, 2014
Hur vill du ha din julskinka? Foto: IBL

Hur vill du ha din julskinka? Foto: IBL

TNS-SIFO har på uppdrag av City Gross undersökt svenskarnas preferenser för sin julskinka och en tydlig trend är att fler och fler vill köpa svensk julskinka som är kokt och rimmad i saltlake – och därmed går snabbare att laga till.

Så gick undersökningen till

Undersökningen gjordes på 1000 slumpmässigt utvalda män och kvinnor i åldern 18-65 som svarade ja på frågan om de ämnade äta julbord i Sverige i år.

Resultaten i siffror var att 80% av de tillfrågade tyckte att det är viktigt/mycket viktigt att deras julskinka är svensk, och ca 50% av de tillfrågade tyckte även att det är viktigt att julskinkan är ekologisk.

Julskinkan är dessutom populärast på julbordet, i alla fall enligt svaren på frågan om vilka saker på julbordet man skulle välja om man bara fick välja 3.

5 populäraste rätterna på julbordet:

1. Julskinka (65 %)

2. Inlagd sill (36 %)

3. Janssons frestelse (35 %)

4. Köttbullar (28 %)

5. Lax (24 %)

Ekologiskt och närproducerat

Till sist kan även noteras att vanorna kring julmaten tycks ha ändrats de senaste fem åren i den mening att konsumenten menar att deras julbord allt mer består utav mat som är:

Ekologisk (35 %)

Närproducerad (31%)

Gjord på svenska råvaror (31%)

Vegetarisk (15%)

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: