7 perfekta viner till julbordet – experterns bästa kombinationer

Foto: Netflix
Letar du efter de bästa vinerna till julbordet? Här är guiden som hjälper dig matcha allt från köttbullar och sill till gravad lax, revbensspjäll och saffransdessert med rätt vin. Skål och god jul!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunna

Brand logo
10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunna

Julbordet må vara en kavalkad av älskade klassiker – men bakom varje sillbit, skinkskiva och saffranskryddad dessert döljer sig en utmaning: att hitta viner som verkligen lyfter smakerna.

I år låter vi julens dofter och stämning stiga ett steg till. Från krispiga vita som möter syra och sälta till röda som håller värmen genom hela kvällen – ELLE mat & vin:s dryckesexpert Elin Grube tipsar om vinerna som gör ditt julfirande ännu mer smakfullt!

1. Köttbullar + Côtes du Rhône

Vin: Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve 2023, Frankrike, Côtes du Rhône (72034), 135 kr.

En flaska med rött vin

Ett av julbordets absolut populäraste inslag kräver något bärigt, kryddigt och generöst i glaset. En Côtes du Rhône med solmogen frukt, lite kryddighet och mjuka tanniner är perfekt. Varför? För att köttbullarnas stekyta och kryddning behöver ett vin som både omfamnar och lyfter – inte krockar. Kombinationen är som en julhälsning direkt från Frankrike: ett fint eko-vin som är lätt att tycka om.

2. Sill + sake

Dryck: Nanbu Bijin Tokubetsu Junmai, Japan (114004), 65 kr/180 ml.

En burk med sake

Sälta, syra, umami, lök, peppar, crème fraiche, senap… Ja, sill är lite av ett smakfyrverkeri. Därför behövs en dryck som kan hantera allt och inte backar. En halvtorr tysk riesling med fräschör, lite sötma och hög syra som rensar gommen kan vara en bra matchning, men har du testat den japanska risdrycken sake? Allt sitter på plats och ingenting bråkar. Plus: funkar lika bra till matjessill som skärgårdssill.

3. Julskinka + Beaujolais

Vin: Beaujolais Splendeur Nature organicMommessin 2024, Frankrike, Beaujolais (76590), 139 kr.

En flaska med rött vin

Julskinkan är mild, saftig och ofta griljerad med en sötstark senap – därför fungerar en sval, bärig beaujolais som rena julmiraklet. Tonerna av hallon, körsbär, örter och lite krydda matchar skinkan utan att ta över. Ett vin som är lika lätt att dricka som att älska!

4. Gravad lax + Riesling kabinett

Vin: Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2024, Tyskland, Rheingau (5810), 139 kr.

En flaska med vitt vin

Gravad lax är en delikat balans av fett, sälta, dill och mild sötma – och ingen möter de nyanserna lika bra som en tysk riesling kabinett. Den höga syran skär genom fettet, den diskreta sötman möter gravningen och aromerna av citrus och äpple förhöjer laxens fräschör. Resultatet? Ett av julbordets mest eleganta smakäktenskap.

Drinkar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

Brand logo
Drinkar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

5. Revbensspjäll + Zinfandel

Vin: Seghesio Sonoma Zinfandel 2022, USA, Kalifornien (22562), 249 kr.

En flaska med rött vin

Här snackar vi sticky, sött, fett och kryddigt. Revbensspjäll behöver ett vin som kan ta plats – och en Zinfandel gör det med glädje. Varm frukt, mjuka tanniner och en liten pepprighet möter både glazens sötma och köttets rökighet. Det blir julens mesta rock’n’roll-kombo.

6. Västerbottenostpaj + Fyllig chardonnay

Vin: Bourgogne Les Murelles Domaine Roux 2022, Frankrike, Bourgogne (5837), 199 kr.

En flaska med vitt vin

Den krämiga, salta pajen älskar ett vin med samma energi: en fyllig, lätt ekad chardonnay. Smörigheten och vaniljtonerna i vinet matchar ostens sälta och fyllighet så bra att det nästan känns som fusk. En match made in christmas heaven!

7. Saffransdessert + Sauternes

Vin: Castelnau de Suduiraut 2023, Frankrike, Sauternes (3690), 169 kr/375 ml.

En flaska med sött vin

Inget är så förknippat med julen som saffran, och vad matchar söta desserter med denna gyllene julkrydda bättre än ett sött vin från franska Sauternes i södra Bordeaux? Här gör man dessertviner på druvor som sémillon och sauvignon blanc, ofta med toner av aprikos, marsipan, vanilj, apelsin – och saffran! Perfekt till saffranspannacotta, lussekatter eller godsaker med mandelmassa.

Foto: Netflix

Elin Grube, Vinjournalist

Elin Grube är journalist med specialinriktning på mat och dryck. Hon är sommelierutbildad och arbetar som redaktör på ELLE mat & vin, där hon skriver om vin och mat. Våren 2023 gav hon ut boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen” tillsammans med sin man, vinjournalisten Andreas Grube. Privat älskar hon att sätta guldkant på livet genom att prova nya viner, testa nya restauranger – och upptäcka spännande resmål.