Juliga smördegsstjärnor med räkröra och rom

  • AvLena Söderström
Recept på juliga smördegsstjärnor med räkröra och rom
Inget julfirande är komplett utan dessa julstjärnor gjorda på smördeg toppade med lyxig räkröra och rom. Garnera gärna med en dillkvist.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Brand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Julstjärnor med räkröra och rom

Forma degen som stjärnor och toppa med räkröra och rom.

Julstjärnor med räkröra och rom
Lena Söderström

6 stycken

Tid: 30 minuter + tid i ugn

Du behöver:

1 förp färsk utkavlad smördeg
1 äggula
1 tsk vatten

Topping:

⅔ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
300 g skalade räkor i lake, avrunna
100 g löjrom eller annan rom, t ex sikrom
1 tsk stött rosépeppar
2 citronskivor
1 msk finhackad dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Rulla ut smördegen med pappret på en plåt. Sporra degen i 6 rutor, sidorna på rutorna ska vara ca 8 cm.
  3. Skär en skåra från varje hörn in mot mitten, men inte ända in. Vik in hörnen, som på en vindsnurra och tryck till i mitten. Pensla med äggulan vispad med vatten.
  4. Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter eller tills smör­degen fått fin färg. Låt svalna på ett galler utan bakduk.
  5. Blanda majonnäs, crème fraiche och räkor i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp i 1–2 timmar.
  6. Toppa smördegsstjärnorna med räkor, löjrom, rosépeppar, citronskivor skurna i små bitar och dill.

Foto: Lena Söderström