Juliga smördegsstjärnor med räkröra och rom
- AvLena Söderström
Inget julfirande är komplett utan dessa julstjärnor gjorda på smördeg toppade med lyxig räkröra och rom. Garnera gärna med en dillkvist.
Julstjärnor med räkröra och rom
Forma degen som stjärnor och toppa med räkröra och rom.
6 stycken
Tid: 30 minuter + tid i ugn
Du behöver:
1 förp färsk utkavlad smördeg
1 äggula
1 tsk vatten
Topping:
⅔ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
300 g skalade räkor i lake, avrunna
100 g löjrom eller annan rom, t ex sikrom
1 tsk stött rosépeppar
2 citronskivor
1 msk finhackad dill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Rulla ut smördegen med pappret på en plåt. Sporra degen i 6 rutor, sidorna på rutorna ska vara ca 8 cm.
- Skär en skåra från varje hörn in mot mitten, men inte ända in. Vik in hörnen, som på en vindsnurra och tryck till i mitten. Pensla med äggulan vispad med vatten.
- Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter eller tills smördegen fått fin färg. Låt svalna på ett galler utan bakduk.
- Blanda majonnäs, crème fraiche och räkor i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp i 1–2 timmar.
- Toppa smördegsstjärnorna med räkor, löjrom, rosépeppar, citronskivor skurna i små bitar och dill.
Foto: Lena Söderström
