Det här är skillnaden på prosecco, cava och champagne

Maya Samuelsson bär ett oranget set och ler in i kameran.

Vad är det för skillnad på champagne, cava och prosecco? Och varför smakar den ena sötare än den andra? Här berättar Maya Samuelsson allt du behöver veta.
19 juli, 2022

Det finns bubblor för alla tillfällen och är väldigt trevligt att bjuda på. Men vad är det för skillnad på prosecco, cava och champagne egentligen?

2:25

Efter reklamen: Det här är skillnaden mellan champagne, cava och prosecco

(2:25)

Slå på ljud

Den första skillnaden är att de produceras på olika ställen. Prosecco tillverkas i norra Italien och cava är producerat till 90 procent i Katalonien i Spanien.

Champagne däremot produceras endast i Frankrike i ett litet område som heter just Champagne. Om du kliver endast ett litet steg utanför området och plockar druvor, så får det inte längre kallas champagne.

Skillnaden på druvor i Cava, Champagne och Prosecco

Hur är det med råvarorna, druvan i dryckerna? Jo, det varierar också.

I prosecco finns en druva som heter Glera. Om du doftar på prosecco så kan druvan dofta honungsmelon, päron, nästan som godis.

Champagne har en väldigt hög syra, cava lite mindre och prosecco har minst syra i sig.

Vilken sort ska man välja om det är fruktigheten man älskar eller det mer torra? I videon ovan berättar ELLEs dryckesexpert Maya Samuelsson allt du behöver veta om just prosecco, cava och champagne.

Vill du veta hur du matchar mousserande med mat eller hur du ska sebrera champagne? Här får du veta mer om det.