Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Desirée Jaks parar ihop öl med snacks – här är hennes 3 bästa recept

21 nov, 2023 
AvNami Kawakita
Desirée Jaks parar ihop öl med snacks – här är hennes 3 bästa recept
Årets Kock Desirée Jaks och Melleruds lanserar tillsammans ett nytt begrepp – Pilsner Pairing. Med inspiration från hennes vinnarrätter i Årets Kock, har Desirée skapat tre Pilsnersnacks som lägger grunden för en perfekt kombination.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #9 - Bubblig bål med kallbryggt te och röda bärBrand logo
Dryckesbitar #9 - Bubblig bål med kallbryggt te och röda bär

Vi har under lång tid kombinerat mat och vin för att förhöja både mat och dryck, såväl som på såväl finrestaurangerna som i hemma i det egna köket. Med all information som finns mer och mer lättillgänglig så har intresset för att kombinera mat och vin exploderat. Spännande kombinationer dyker upp till förrätter, varmrätter och efterrätter. Nu vill Melleruds och Årets Kock Desirée Jacks sprida kunskap om hur mat och pilsner kan komplettera varandra och lyfta smakupplevelsen till nya höjder.

Det här är Pilsner Pairing

Intresset för pairing ökar nu även i ölets värld och allt fler väljer idag att medvetet balansera ölets smakpalett med tilltänkt mat. Men trots ett ökande intresse, finns det idag inga befästa riktlinjer för hur pilsner och mat kombineras bäst. Tillsammans med Desirée Jacks vill Mellerud ändra vår uppfattning om hur mat och pilsner fungerar ihop och hur de kan komplettera varandra på nya, spännande sätt.

Annons

– Det är så spännande hur välkomponerad dryck och mat kan förhöja en smakupplevelse och skapa en minnesvärd måltid. Som kock är det något jag arbetar med varje dag. Historiskt sett har vi ofta druckit pilsner till street-food men nu är det hög tid att fortsätta bredda vyn och mer medvetet kombinera pilsner med fler kök, säger Desirée Jaks.

3 x Pilsnersnacks signerade Desirée Jaks

Med inspiration från sina vinnarrätter under Årets Kock-finalen har Desirée Jaks tagit fram tre spännande Pilsnersnacks som förstärker och utmanar smakerna i Melleruds Pilsner och skapar en förhöjd matupplevelse.

”Bikini Toast” med rentartar och krämig Guldklimp

Paras ihop med: Melleruds Utmärkta Pilsner

Pinnsmala och smörkrispiga toastsnittar som bjuder på vilda smaker, stingslig dijon och ett väldoftande osttäcke. Alla dessa smaker kombineras med fördel med en välbalanserad beska i Melleruds Utmärkta Pilsner. Det är svårt – eller faktiskt helt omöjligt – att bara ta en!

"Bikini toast" med rentartar och krämig guldklimp

6 portioner

Tillagningstid: ca 30 min

Du behöver:

Toast:

6 st skivor vit formfranska
Smör till stekning

Annons

Tartar:

1 st gul lök, skalad
150 g svensk renfilé alt. rostbiff, innanlår eller ytterlår

1 st äggula, frigående höns utomhus, eko

1-2 msk dijonsenap
1 dl cornichons

1 msk grönpeppar
Salt

Rapsolja till stekning

Topping:

100 g lagrad hårdost tex Prästost (Desirée använde Guldklimp)
1 st gul lök, skalad

Gör så här:

  1. Skär av kanterna på brödet och spara till ströbröd eller som tilltugg till dipp.
  2. Förbered löken till topping. Skiva den tunt, gärna på mandolin. Lägg i kallt vatten och låt stå i kyl fram till servering.
  3. Starta sedan med tartaren. Värm upp en stekpanna och sota köttet hastigt i den, lägg köttet i kyl. Behåll stekpannan på plattan. Finhacka löken och stek sedan mjuk i olja på svagvärme, ca 5 min, låt svalna.
  4. Finhacka cornichons och lägg i en skål tillsammans med 1 msk dijonsenap, äggula och den stekta löken. Hacka sedan renköttet fint och tillsätt i skålen. Smaka upp med salt och eventuellt mer dijonsenap. Mortla eller mixa grönpepparn och tillsätt i tartaren.
  5. Stek brödet krispigt i smör på en sida och behåll andra sidan mjuk. Lyft över på galler medan du steker resten av brödet. Du kan förbereda fram till detta steg innan gästerna kommer och värma brödet lätt i ugn senare.
  6. Fördela tartaren på 3 st skivor, på den ostekta sidan. Täck med finriven ost och toppa med varsin skiva bröd, med den ostekta sidan ner. Tryck till lätt och låt toasten sätta sig med osten i 1 min innan du skär upp den. Skär varje toast försiktigt i 4 st avlånga mackor och ställ på fat med snittsidan uppåt.
  7. Sila av den isade löken och toppa varje toast. Avsluta med att riva rikligt med ost på toppen. Servera gärna direkt medan toasten är krispig.

Chipsdipp på äggkräm med forellrom, örter och riven pepparrot

Paras ihop med: Melleruds Alkoholfria Pilsner

Det finns dipp och så finns det Desirée Jaks dipp. Det här är en smakupplevelse långt utöver det vanliga. Chipsdippen har en krämig textur med sälta från forellrommen och en mild örtsmak. Melleruds Alkoholfria Pilsner har en frisk smak med låg sötma och medelhög beska som lättar upp tyngden i dippen och skapar ett välbalanserat snack. Vill du höja ribban ett snäpp till – gör dina egna hemgjorda chips.

Chipsdipp på äggkräm med forellrom, örter och riven pepparrot

6 portioner

Tillagningstid: ca 15 min + 30 min (om du gör dina egna chips)

Du behöver:

Äggkräm:

3 st ägg, frigående höns utomhus, eko

1 msk smör
2 msk smetana
1 msk riven Västerbottensost

Salt och svartpeppar

Annons

Snabbpicklad lök:

1 st schalottenlök

Champagnevinäger
Salt

Topping:

2 msk hackad gräslök
1 dl plockad dill
30 g forellrom
5 cm pepparrot

Hemgjorda potatischips:

8 st fast potatis, tex Amadine salt
Olja till fritering

Gör så här:

  1. Värm upp en kastrull med smör. Knäck i äggen och rör på svagvärme till en krämig äggröra.
  2. När äggröran är färdig tillsätt smetana direkt och den rivna osten. Mixa slät i en kannmixer eller med hjälp av en stavmixer. Mixa tills krämen är luftig och slät. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Häll över i en serveringsskål och låt svalna något.
  3. Medan krämen svalnar förbered löken. Finhacka schalottenlök och täck med vinäger i en liten skål eller behållare. Salta och blanda om. Låt dra minst 3 min.
  4. Avsluta dippen genom att toppa krämen med picklad lök och hackade örter. Riv över pepparroten och toppa med forellrom och plockade dillvippor. Servera som dipp till chips.
  5. Hemgjorda potatischips: Förbered en skål till potatisen med iskallt vatten, salta vattnet väl.
  6. Skiva potatisen på en mandolin riktigt tunt och lägg i det salta vattnet. Låt potatisen ligga i vattnet i 30 min.
  7. Värm oljan i en rymlig kastrull eller fritös till 165 °C.
  8. Lyft upp potatisen på en ren köksduk och låt torka i ca 5 min, vänd efter halva tiden.
  9. Fritera sedan potatisen i omgångar. När potatisen slutar bubbla är den färdig. Det tar ca 3-5 min. Lyft upp på papper och salta direkt. Upprepa tills all potatis är friterad. Servera direkt eller förvara i lufttät burk.

Smördegs-tarte med svamp och smörbrynta hasselnötter

Paras ihop med: Melleruds Paradpilsner

Stekt svamp och hackade hasselnötter som brynts i smör. Det här är en frasig ”tarte” som bjuder på umamitoppar och smöriga smaker. För att lyfta rätten till nya höjder behövs den höga beskan från Melleruds Paradpilsner. Tryffel tar det hela en nivå till.

Smördegs-tarte med svamp och smörbrynta hasselnötter

6 portioner

Tillagningstid: ca 30 min

Du behöver:

400 g frysta smördegsplattor
Mjöl till bakning
150 g svamp i säsong tex. champinjon, svarttrumpet, ostronskivling
1 st schalottenlök
1 st liten fast potatis
3 msk smetana
1 kvist rosmarin alt ½ tsk torkad
1 msk smör

Salt och svartpeppar
Rapsolja till stekning
Champagnevinäger

Topping:

50 g smör

50 g hasselnötter

1 msk hackad persilja
havssalt

Gör så här:

  1. Låt degen tina framme på bänken i 20 min eller i kyl över natten.
  2. Sätt ugnen på 225 °C och lägg en bakplåt i nedre delen av ugnen. Genom att förvärma plåten får vi en krispigare botten.
  3. Skiva svampen och finhacka schalottenlöken. Värm en stekpanna och stek svampen på högvärme i olja tills den börjar ta färg. Tillsätt då löken och smöret samt rosmarin, låt stekas ytterligare 2 min. Avsluta med salt, peppar och smaka upp med en skvätt vinäger. Låt svalna lätt.
  4. Rulla ihop smördegen och kavla sedan ut till en halv centimeter tjock rundel. Lägg över på ett bakplåtspapper.
  5. Bre ut smetanan på degen, spara ca 2 cm på kanten. Skiva potatisen tunt på mandolin eller för hand. Sprid ut potatisen på smetanan, salta och peppra väl. Toppa sedan med den stekta svampen.
  6. Lyft försiktigt tarten med bakplåtspappret, ta hjälp av en plåt eller bricka. Lyft över på den varma plåten i ugnen. Baka i ugn 15-20 min, tarten skall bli gyllene på kanterna och krispig i botten.
  7. Under tiden tarten är i ugnen, bryn smöret i en kastrull på låg värme. Krossa eller hacka nötterna och tillsätt sedan i smöret. Låt brynas med i 2 min och salta väl. Smaka av med lite vinäger.
  8. Ta ut tarten och låt den gärna svalna 2 min på ett galler innan du avslutar den. Du kan med fördel förbereda tarten fram till detta steg och värma 2 min i ugn när gästerna kommer.
  9. Skär upp tarten i pizzabitar och toppa sedan med det brynta hasselnötssmöret och hackad persilja. Servera direkt. Vill du lyxa till det kan du riva över lite svart tryffel på tarten.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons