De bästa röda vinerna till höstens goda mat

De bästa röda vinerna till höstens goda mat

När hösten kommer kurar man gärna inne med vällagad mat, tända ljus och ett gott glas rött. Men hur ska man tänka när man vill kombinera det röda vinet med mat? Här är några tips och förslag.
01 november, 2022
Frida Lunds vintips - tips för nybörjaren
3:06

Efter reklamen: Frida Lunds vintips - tips för nybörjaren

(3:06)

Slå på ljud

Lätt, bärigt rött

Gör som i Frankrike – servera lätta och bäriga rödviner ganska svala i generösa kupor. Passar till små grillade korvar och en sallad, eller till en stekt fisk. Och ibland vill man ju ha vin till pizzan eller hamburgaren, då kan det funka med ett lätt, rött.

Kryddigt rött

Vissa gånger behöver man ett mellanvin som klarar det mesta. Till lasagnen, brieosten, grillat eller höstens grytor. Välj då ett kryddigt och fruktigt vin med en syra.

Kraftigt, smakrikt rött

Till kraftig mat – stekar, långkok och vilt behövs tunga viner med mycket smak, lite strävhet, viss fruktighet och fatkaraktär. Titta då efter druvor som syrah, shiraz, nebbiolo.

En helkväll med bubbel – så matchar du bubblorna till maten

Här är några favoritviner att servera till höstens goda mat:

Charkbrickan

Sant’Agata Paltrinieri, 2021, Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara (71557), 129 kr.

En bärig, pärlande ljusorange lambrusco med smak av omogna jordgubbar, blodapelsin och vit persika med hög härlig syra. Sitter som en smäck till charkbrickan med kallskuret, lite pecorino och chips. Höstens måste!

Pizzan

Allegrini Valpolicella Superiore 2018, Italien, Veneto (6010) 119 kr.

Ett lite lättare och fruktigare vin än syskonen Amarone från samma distrikt. Gott till en matig pizza.

Pasta bolognesen

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2019 Italien, Piemonte (74201), 189 kr.

Servera det här vinet svalt i generös kupa, och du kommer märka att det är som skräddarsytt till pasta med tomatbaserade såser såsom bolognese. Fatigt, fruktigt och finstämt.

Fina biffen

Château Belgrave, 2015, Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, (3925), 389 kr.

Vad serverar man till en riktigt härlig köttbit med rödvinsbaserad sås? Varför inte den här klassikern, som fått höga betyg. Ett fynd!

Fyra kvinnorna som bryter ny mark i bryggeribranschen

Köttgrytan

Catena Malbec, 2019, Argentina Mendoza (72721), BS, 169 kr.

Druvan malbec är Argentinas stolthet som ger mörka, täta viner med en jordig karaktär och mycket mörk frukt. Perfekt match till grillat eller mustiga grytor och långkok som en boeuf bourguignon.

Lammet

Castello Fonterutoli 2017, Italien, Toscana (32130) 309 kr.

Populära druvan sangiovese ger strävhet och karaktär, men om vinet har några års lagring så börjar det också rundas av lite – som här. Vinets smaker av kakao, kanel och söta körsbär gör sig utmärkt till lamm.

Ostbrickan

Fonseca Terra Prima, Organic Port, Portugal, Porto (2128) 375 ml, 99 kr, eko.

Portvin – lite underskattat, för det är alltid överraskande gott. Sött och kraftigt och lyx i glas, passar strålande till ostbrickan.