Därför ska du köpa salt med jod

Flingsalt med jod.

Har du också stått i butiken och funderat på om du ska köpa salt med eller utan jod? Faktum är att både salt och jod är livsviktigt för vår hälsa, i lagom doser dvs. För mycket av det goda kan få motsatt effekt.
20 januari, 2016

Salt finns i nästan alla livsmedel och är en förutsättning för att våra celler ska kunna fungera. Utan tillsatser får vi i oss ca 1 gram om dagen, men vi behöver ca 6 gram för att överleva. Många överskrider dock det rekommenderade dagliga intaget och för mycket salt kan bland annat leda till högt blodtryck.

Sedan 1920-talet tillsätts ofta jod i salt. Jod är ett livsviktigt grundämne och ingår i sköldkörtelhormoner. Brist på jod kan orsaka förstoring av sköldkörteln (struma) vilket bland annat orsakar störningar i kroppens ämnesomsättning.

5 fakta om jod:

  • Jod finns naturligt i berggrunden. Halten varierar geografiskt.
  • Jod finns även i livsmedel som fisk, ägg och skaldjur.
  • Jodbrist är ovanligt i Sverige idag, men desto vanligare globalt.
  • Jodbrist under fosterstadiet kan störa den fysiska utvecklingen och utvecklingen av nervsystemet.
  • Jodberikat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt.

Rekommenderat dagligt intag av jod:

  • Spädbarn 6-11 månader: 50 mikrogram
  • Barn 12-23 månader: 70 mikrogram
  • Barn 2-5 år: 90 mikrogram
  • Barn 6-9 år: 120 mikrogram
  • Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram
  • Gravida: 175 mikrogram
  • Ammande: 200 mikrogram

Läs också: Så enkelt rengör du skärbrädan med vanligt salt

Källa: Livsmedelsverket