Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Därför är jordgubbar och champagne en dålig kombo (och det här ska du äta istället!)

03 aug, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Vindruvor, kex, jordgubbar och ost ligger på ett träbricka på en filt.
Jordgubbar och champagne har satts ihop som en romantisk kombo. Dock är det inget dryckesexperten Maya Samuelsson skulle rekommendera. Här berättar hon vad du ska äta istället.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi har sett det i många romantiska filmer. Mannen plockar fram en filt, tänder ljus och dukar upp med jordgubbar och champagne. Det är dock inte en kombination som smaklökarna jublar av.

Här berättar dryckesexperten Maya Samuelsson varför du inte ska kombinera jordgubbar med champagne och vad du ska äta i stället.

Video: Den här maten passar med champagneBrand logo
Video: Den här maten passar med champagne

Därför är jordgubbar och champagne en dålig kombination

När man ska kombinera champagne med mat är det viktigt att tänka på vad som är typiskt i champagne och vad man ska ta hänsyn till.

Champagne har en extremt stor och hög syra, den tillsammans med mat kommer att påverka smaken. Har vi exempelvis syra i maten, kommer syran i vinet att dämpas och upplevas lite mjukare, vilket är en bra kombination.

Annons

Har vi i stället någonting som är sött, kommer syran att kännas ännu surare. När vi har ett så surt vin som champagne så är det inte en bra kombination.

– Jordgubbar och champagne är så klassiskt i romantiska filmer. Man sitter på en picknick och njuter, men det kommer att smaka som citronjuice, säger Maya Samuelsson.

Hon tipsar att det då kan vara bättre att ha en prosecco som har lite lägre syra och mer frukt.

Jordgubbar ligger i en skål på en filt.
Jordgubbar är gott till prosecco.

Den här maten passar till champagne

I champagne finns det en jästdoft som kommer från lagringen, den fungerar utmärkt till mat.

– Vi har ostron, skaldjur, kaviar och liknande. De här lyxiga sakerna som är fantastiskt med champagne, säger Maya och fortsätter:

Annons

– Men kontrasterna till att bara sitta i soffan och äta chips, friterat, kan vara jättebra också. Just friterat och den här jästlagringen är en bra kombination.

Ett annat tips är att kombinera smör med champagne. Smörstekta champinjoner eller smörstekt fisk. Ost är även gott till champagne, men då ska du undvika den söta marmeladen, då blir det den sura smakupplevelsen i stället.

– En av mina favoritkombinationer, det är en fulpizza med mycket ost och så poppar man en riktigt bra champagne till det, avslutar Maya.

Vill du se hur du sabrerar en champagne eller i vilka glas bubblorna håller sig bäst? Se här när Maya Samuelsson visar hur du sabrerar champagne snyggt.

Annons