Crème ninon med pilgrimsmusslor
Häll en skvätt champagne i soppan när du serverar så blir den bubblig och extra festlig.
4 portioner
Du behöver:
200 g ärter, frysta
1 bananschalottenlök
1 msk smör till stekning
3 ½ dl kycklingbuljong
½ ask krasse
1 dl vispgrädde
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Halstrade pilgrimsmusslor:
4 pilgrimsmusslor
1 tsk socker
1 tsk salt
Olivolja till stekning
Till servering:
2 skivor rostbröd
½ msk olivolja
½ ask krasse
½ dl champagne
Gör så här:
- Ta ut ärterna ur frysen. Skala och hacka schalottenlöken fint. Stek löken i smör i en gryta i 2 minuter, utan att den tar färg. Tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka i 5 minuter. Tillsätt ärter, krasse och grädde och låt småkoka i 5 minuter. Mixa med stavmixer direkt i grytan tills slät, och smaka av med citron, salt och peppar.
- Stekta pilgrimsmusslor: Torka musslorna med hushållspapper. Skär bort muskeln, sockra och salta och låt dem ligga i 10 minuter. Stek i olja i het panna, 45 sekunder till en minut per sida, så att de får en gyllene stekyta.
- Servering: Pensla brödskivorna med lite olja och rosta i brödrost. Fördela pilgrimsmusslor i 2 skålar och häll den varma soppan över. Pynta med krasse och servera med toast. Häll lite champagne i varje portion vid servering, och servera resten av champagnen i glasen.

Potatissoppa med rostade kikärter
Foto: Betina Hastoft