Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Rösta fram Sveriges bästa version av den ikoniska drinken Cosmopolitan

18 jun, 2024 
AvNami Kawakita
Rösta fram Sveriges bästa version av den ikoniska drinken Cosmopolitan
Den ikoniska drinken Cosmopolitan är åter i centrum. Inför Absolut Vodkas andra upplaga av The Map tävlar barer och restauranger över hela Sverige om att skapa just deras signaturversion av cocktailen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #3 - Grapefrukt spritz med chilisockerBrand logo
Dryckesbitar #3 - Grapefrukt spritz med chilisocker

För många av oss förändrades våra liv när vi såg Sex and the City och kort därefter stod vi i första bästa bar och beställde en Cosmo. TV-serien gav onekligen den klassiska drinken en revival men den har funnits längre än så. Första gången Cosmopolitan skapades var år 1988, samma år som Absolut Citron lanserades, av Toby Cecchini som jobbade på The Odeon i New York. Den fruktiga drinken görs med Absolut Citron, Triple Sec, limejuice och tranbärsjuice.

Annons

Var det så att Absolut Citron inspirerade till Cosmopolitan, en av världens mest omtyckta och välkända cocktail, som gav den sin storhet? Eller var det att några av dem mest inflytelserika trendsättarna började beställa Cosmo i de coolaste barerna och nattklubbarna?

Absolut Citron är inspirationen till Cosmopolitan

Nu står den ikoniska drinken åter i centrum. The Map av Absolut Vodka lanserades för första gången förra året då Absolut Kurant slutade produceras och ersattes av Absolut Wild Berri. När Absolut Kurant försvann upphörde drinken Ragnar att existera i sin originalform. Absolut utlyste då tävlingen The Map bland bartenders med syfte att låta dem skapa sina egna versioner av den klassiska drinken. I år gör tävlingen comeback – med Cosmopolitan i fokus.

Annons

– Tävlingen går rakt upp och ner ut på att utse Sveriges godaste men också mest innovativa Cosmopolitan. Ledstjärnan för drinken är alltid Absolut Citron men till denna tävling vill vi se bartenders vara än mer kreativa. Går de ifrån det klassiska med Triple Sec, lime- och tranbärsjuice? Blir sommarens drink ens rosa? säger Rickard Edman, Senior Brand Manager Absolut på Pernod Ricard Sweden.

Med sin lysande rosa färg, fruktiga smak och glamorösa cocktailglas är Cosmon odödlig och här finns utrymme för många tolkningar och varianter. Här hittar du bidragen till årets The Map av Absolut Vodka. Kartan visar vilken version av Cosmo det är, vad baren heter och vilken bartender som har skapat den. Kartan innehåller också en röstningsfunktion där den som provat de olika versionerna av cocktailen kan ge sitt omdöme. Kartan och tävlingen lanseras den 18 juni och pågår till och med sista augusti.

Att testa sig igenom Sveriges bästa Comsopolitan låter väl som en ypperligt bra sommaraktivitet, inte sant?

Annons
Våga testa Cosmopolitan med en annan bas – kanske Absolut Peach?

Så gör du din egen Absolut Cosmopolitan

1 drink

Du behöver:

40 ml Absolut Citron
20 ml Triple Sec
20 ml limejuice
20 ml tranbärsjuice
1 limezest

Gör så här:

  1. Fyll en cocktailshaker med isbitar. Häll i alla ingredienser och skaka väl tills blandningen är ordentligt kyld.
  2. Sila upp i ett kylt cocktailglas, gärna ett martiniglas. Garnera med limezest.
Annons