Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Cocktailen Margarita fyller 75 år – så firas den klassiska drinken

07 nov, 2023 
AvNami Kawakita
Cocktailen Margarita fyller 75 år – så firas den klassiska drinken
Svenskarnas kanske mest omtyckta cocktail, Margarita, fyller 75 år. Cointreau, en av drinkens huvudingredienser, delar med sig av den vackra historien bakom drinkens uppkomst tillsammans med ett skalbart recept till hemmabartendern – för alla storlekar av sällskap.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sötsura vindruvor med champagneBrand logo
Sötsura vindruvor med champagne

1948 var Acapulco, den mexikanska kusten, ett välbesökt resmål bland den förstklassiga societeten. Livet levdes i överflöd och Margaret Sames var väl erkänd för sina notoriskt överdådiga fester. Vid en specifikt solgassande soaré, som kom att bli mittpunkten för en historia omtalad många år framåt, sökte hon efter en helt ny drink. Den skulle vara god, uppfriskande och ämnad att avnjutas vid poolen en varm och soliga dag som denna. Till slut hittade hon sitt signaturrecept bland två av sina favoriter, Cointreau och tequila.

Annons

Det var balansen mellan limejuice, alkohol och det tunna lagret salt på glasets kant som gav drinken det där lilla extra och den blev en omedelbar succé. Det var Margrets man som gav drinken namnet som vi känner den som idag – Margarita. Receptet spreds vidare ryktesvägen och är än idag en av våra mest kända och omtyckta cocktails. En 75-åring väl värd att firas!

Ett kreativt samarbete

I samband med jubileet så har Cointreau valt att hylla den klassiska drinken genom ett initiativ som låtit fem konstnärer tolka och sätta ännu mer färg på historien bakom den folkkära drinken. Bland dessa fem konstnärerna finns Henrietta Nyvang, Elin Palmaer Karlsson (Elin PK), Valtýr Daregård och Ulrica Olsson Halling som nu, tillsammans med Cointreau, låter auktionera ut sina verk. Även Årets Bartender på Stellagalan, Denise Sjöberg, deltar i initiativet med en särskilt smaklig tolkning av en Margarita och en unik auktionspost. Intäkterna kommer oavkortat gå till konstnärernas val av välgörenhet.

Annons

För Henrietta Nyvang kom inspirationen till scarfen kommer från tiden, modet och platsen, så väl som från citrusfrukter, arkitekturen och såklart från Margaret Sames själv. Vid frågan om vad som fångade henne med historien bakom Margarita är svaret precis det som återspeglas i den vackra scarfen – härliga, drömmiga dagfester i sprakande färger.

– Jag läste på om Margaret, tittade på mycket bilder från tiden och platsen. Mode och arkitektur. Jag ville att det skulle kännas som en härlig dagsfest utöver det vanliga men där det karaktäristiska glaset, drinken och frukten fick ta plats, säger Henrietta om tankeprocessen bakom.

Henrietta Nyvang har designat en otroligt vacker scarf
Henrietta Nyvang har designat en otroligt vacker scarf

Klassiskt recept på Margarita

Margarita är en favorit bland många och är en elegant och lyxig drink att bjuda gäster på hemma. Den blandas med fördel enligt 4-2-2-modellen vilket innebär att receptet enkelt kan skalas upp till flera glas, en kanna – eller om du vill slå världsrekordet på en 40 000 liter stor Margarita.

Annons
Gör det enkelt – blanda en hel kanna med Margarita
Gör det enkelt – blanda en hel kanna med Margarita

1 Margarita

Du behöver:

4 cl tequila
2 cl Cointreau
2 cl limejuice
Salt för att rimma kanten

Gör så här:

  1. Fukta kanten på ett cocktailglas med lite limejuice och snurra glaset i salt.
  2. Mät upp alla ingredienser i en shaker och skaka väl tillsammans med is.
  3. Sila upp i ett glas, servera och njut!
Annons