Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Citronkakor med marmorglasyr

14 apr, 2023 
AvMai Knauer
Recept på citronkakor med marmorglasyr
Citronkakor med vacker marmorglasyr är en kaka som nästan är för fin för att äta! Men bara nästan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass

Citronkakor med marmorglasyr

Med en hel samling vackra småkakor blir fikabordet en dröm.

Vackra citronkakor med marmorglasyr

40 stycken

Annons

Du behöver:

225 g smör, mjukt
125 g (2 dl) florsocker
300 g (5 dl) vetemjöl
1 ekologisk citron

Glasyr:

1 dl äggvita
125 g (2 dl) florsocker
1 msk citronsaft
½ tsk röd hushållsfärg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 °. Mixa smör och florsocker i en matberedaretill en krämig massa. Tillsätt vetemjöl och finrivet citronskal och mixa. Lägg degen i plastfolie i kylen i ett par timmar.
  2. Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk. Ta ut kakor med en utstickare, ca 6 cm i diameter. Samla ihop den överblivna degen, kavla ut igen och stansa fler kakor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ca 12 minuter, tills de är gyllene i kanten. Låt kakorna kallna på galler.
  3. Glasyr: Rör ihop äggvita, florsocker och citronsaft till en slät glasyr i en skål. Lägg över ett par skedar på ett fat och tillsätt 2–3 droppar hushållsfärg. Dra med en träpinne så att det bildas ett marmormönster.
  4. Doppa en kaka i taget i glasyren. Lyft upp och låt överflödig glasyr rinna av. Vänd kakan och tryck till lätt med handen så att glasyren fördelar sig jämnt. Ta hål på ev luftbubblor med en tandpetare. Fyll på fatet med glasyr när det behövs och marmorera med hushållsfärg. Fortsätt tills alla kakor är glaserade.
  5. Låt kakorna torka på galler. Glasyren torkar snabbt på ytan, men låt dem gärna torka i upp till ett dygn så att den blir ordentligt hård. Rör ihop den vita och den bruna smeten till tigerkakan, men blanda inte för mycket för att få rätt marmorering. Klicka på blåbärssylten i smeten och dra med en träpinne för att få vackra mönster i cheesecaken med citron och blåbärsswirl. Stansa ut småkakor ur degen till citronkakor med marmorglasyr. Lägg glasyr på ett fat och tillsätt hushållsfärg. Dra runt med en träpinne för att få ett fint marmorerat mönster.

Foto: Columbus Leth

Annons