Citrongravad lax med pepparrot och äppelsalsa
05 jun, 2025
Lättlagad citrongravad lax som får fin smak av pepparrot och frisk äppelsalsa. En ny favorit på midsommarbuffén!
Annons
Citrongravad lax med pepparrot och äppelsalsa
Egengravad lax är både vackert att titta på och gudomligt gott! Här får den smak av rivig pepparrot och sällskap av en frisk äppelsalsa. Lätt att laga och räcker till många!
Annons
16 bufféportioner
Tid: 25 minuter + tid i kyl
Du behöver:
Gravad lax:
1 kilo laxfilé, i bit med skinn
4 msk strösocker
4 msk fint salt
1 msk pepparrot, riven
1 citron, skal ochpressad saft
Äppelsalsa:
2 äpplen, gärna gröna och syrliga
1 salladslök
½ citron, skal och pressad saft
1 ½ msk olivolja
1 krm chiliflakes
Topping:
1 msk färsk pepparrot, riven
1 ½ msk gräslök, finhackad
Ätbara blommor, eller andra vackra örter
Gör så här:
- Dela laxen rakt av på mitten. Blanda samman socker, salt, riven pepparrot och finrivet citronskal. Massera in laxen på köttsidorna och lägg ihop de båda delarna mot varandra i dubbla plastpåsar. Pressa över citronsaften och låt ligga i kylen i 2 dygn, vänd då och då.
- Häll bort vätskan från laxen och klappa den torr med lite hushållspapper. Skär den i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Riv över pepparrot och strö över finhackad gräslök och gärna ätbara blommor.
- Äppelsalsa: Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Skiva salladslöken tunt. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och servera till laxen.
Foto: Lisa Björner
Annons