Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Citrongravad lax med pepparrot och äppelsalsa

05 jun, 2025
Recept på citrongravad lax med pepparrot och äppelsalsa
Lättlagad citrongravad lax som får fin smak av pepparrot och frisk äppelsalsa. En ny favorit på midsommarbuffén!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Citrongravad lax med pepparrot och äppelsalsa

Egengravad lax är både vackert att titta på och gudomligt gott! Här får den smak av rivig pepparrot och sällskap av en frisk äppelsalsa. Lätt att laga och räcker till många!

Annons

16 bufféportioner

Tid: 25 minuter + tid i kyl

Du behöver:

Gravad lax:

1 kilo laxfilé, i bit med skinn
4 msk strösocker
4 msk fint salt
1 msk pepparrot, riven
1 citron, skal ochpressad saft

Äppelsalsa:

2 äpplen, gärna gröna och syrliga
1 salladslök
½ citron, skal och pressad saft
1 ½ msk olivolja
1 krm chiliflakes

Topping:

1 msk färsk pepparrot, riven
1 ½ msk gräslök, finhackad
Ätbara blommor, eller andra vackra örter

Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumiBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Gör så här:

  1. Dela laxen rakt av på mitten. Blanda samman socker, salt, riven pepparrot och finrivet citronskal. Massera in laxen på köttsidorna och lägg ihop de båda delarna mot varandra i dubbla plastpåsar. Pressa över citronsaften och låt ligga i kylen i 2 dygn, vänd då och då.
  2. Häll bort vätskan från laxen och klappa den torr med lite hushållspapper. Skär den i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Riv över pepparrot och strö över finhackad gräslök och gärna ätbara blommor.
  3. Äppelsalsa: Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Skiva salladslöken tunt. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och servera till laxen.

Foto: Lisa Björner

Annons