Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn

Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn.

Kladdig chokladtryffel tillsammans med karamelliserade popcorn och salt kolasås. Behöver vi säga mer? Välkommen in i chokladhimlen! Receptet är framtaget av Sveriges Mästerkock Catarina König.
06 mars, 2016

8–10 port

Tid: 40 min

Chokladtryffeltårta:

150 g smör

3 dl strösocker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2 ägg

Salta kolapopcorn:

1 1⁄2 dl vispgrädde

2 1⁄2 dl strösocker

100 g kallt smör, i tärningar

1⁄2 tsk flingsalt

100 g popcorn, 1 påse eller 2 dl opoppade popcorn

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en springform och pudra lite vaniljsocker i botten. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla torra ingredienser och rör ner äggen. Rör till en jämn glansig smet. Häll upp i formen och ställ in på nedre delen av ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt svalna.

2. Värm upp grädden på svag värme i en kastrull. Det ska inte koka. Mät upp sockret i en annan kastrull och värm på medelhög värme tills det börjar smälta kring kanterna. Rör försiktigt tills allt socker har smält och fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret i det smälta sockret och rör om tills smöret har smält. Tillsätt sedan försiktigt den varma grädden, lite i taget, och rör tills blandningen är helt slät. Tillsätt saltet och smaka av.

3. Sänk ugnsvärmen till 150°. Poppa popcornen i micron enligt anvisningarna på paketet alternativt poppa dem i en kastrull. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över cirka 1–1 1⁄2 deciliter kolasås och blanda om med händerna så att alla popcorn täcks. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 15 minuter.

4. Garnera tryffeltårtan med alla popcorn. Det ska bli ett maffigt berg med karamelliserade popcorn uppepå. Ringla över resterande kolasås över tårtan och servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Receptet är hämtat från kokboken ”Varje dag är en fest” (Bonnier Fakta) av Catarina König (Sveriges Mästerkock 2016).

Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn från Catarina Königs kokbok "Varje dag är en fest".

Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn från Catarina Königs kokbok ”Varje dag är en fest”.

Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn.

Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn.