Chokladmuffins med Baileys och chokladganache
04 sep, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den som älskar choklad behöver inte leta längre! Chokladmuffins med Bailets och chokladganache är en dröm som går i uppfyllelse – i alla fall på fikat.
Annons
Chokladmuffins med Baileys och chokladganache
Rena drömmuffinsen för alla chokladälskare!
Annons
8 stycken
Tid: 30 minuter + tid i ugn
Du behöver:
100 g smör, rumsvarmt
125 g (1 1/³ dl) strösocker
1 ägg
140 g (2 1/³ dl) vetemjöl
25 g (²/³ dl) kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
½ dl standardmjölk
½ dl Baileys
100 g mörk choklad
Ganache:
100 g mörk choklad
20 g smör
1 ¼ dl vispgrädde
20 g (¼ dl) honung
Till servering:
8 björnbär
Grön skogssyra eller oxalis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180º.
- Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ägget och vispa samman. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat skål, sikta ner det i smeten. Häll i mjölk och Baileys, och rör ihop till en jämn smet. Grovhacka chokladen och vänd ner.
- Placera pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeteni formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills muffinsen är genomgräddade men fortfarande en aning kladdiga i mitten. Låt dem svalna helt på galler.
- Hacka chokladen till ganachen och lägg den i en skål tillsammans med smöret. Värm grädde och honung i en kastrull tills det precis når kokpunkten. Ta från värmen och häll gräddblandningen över chokladen och smöret. Rör försiktigt med en visp tills ganachen är helt slät. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen tills den är så pass fast att den kan spritsas, det tar ca 1½ timme.
- Häll ganachen i en spritspåse med tyll. Spritsa en topp på varje muffins och dekorera med ett björnbär och lite grön skogssyra. Servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons