ELLEs bloggprofil Catarina König bjuder på mingelmat

ELLEs bloggprofil Catarina König bjuder på mingelmat

Ingen har vunnit Sveriges Mästerkock två gånger – förutom ELLE:s bloggprofil Catarina König! Häng med när hon bjuder på mingel med tilltugg och cocktails.
01 november, 2022
Middag hos Wood: Spenatpasta
5:00

Efter reklamen: Middag hos Wood: Spenatpasta

(5:00)

Slå på ljud

Helg med guldkant är en bok fylld med allt det som Catarina König blivit synonym med – festliga, läckra munsbitar och rätter som ser vansinnigt lyxiga ut men som är relativt okomplicerade att tillaga. Med fina råvaror och genom att följa hennes beskrivningar ska alla kunna lyckas med allt från små friterade godsaker i form av tryffelarancini till saftig bogbladsfilé och dessertklassiker som tarte tatin.

– Jag är en riktig “middagstjej” och gillar det här med förrätt, huvudrätt och dessert. I den här boken ville jag ha mer helg- och middagsfokus, förra boken hade en hel del vardagsmat. Här är det fokus på fest, och dryck, berättar Catarina som i nya boken har dryckestips till varje recept.

8 goda och lyxiga drinkar signerade Catarina König

– På bloggen får jag ofta frågor om dryck till rätterna. Det verkar som om många blivit mer intresserade av dryck så det ville jag fånga upp, fortsätter Catarina, vars vana att generöst dela med sig av piffiga, vackra mingelvänliga munsbitar har gett henne epitetet “tilltuggsdrottningen” bland följarna på elle.se.

– Jag väljer alla gånger förrätter, eller småplock framför dessert. Och jag vill slå ett slag för att olika tilltugg, säg två, tre fyra små saker, gärna får ersätta en sittande förrätt. Bjud på en drink och några olika varianter av plock så får du en avspänd inledning på middagen. Att sitta tills bords under en tre eller fyra rätter lång middag kan kännas för uppstyrt, tipsar hon.

Ett annat namn, som Catarina gett sig själv, är @matfashionistan. Så heter nämligen hennes Instagramkonto. Där har hon omkring 120 000 otroligt peppande följare, som lämnar idel hjärtan, små explosioner och tummar upp i takt med att nya poster och recept delas. Att Catarina sedan tidernas begynnelse är en matfashionista, har sin förklaring i att hon alltid älskat mode och inredning.

– När jag började blogga ville jag kunna slänga in ett klädesplagg i flödet utan att det blev fel, förklarar Catarina, som när hon vann Mästerkocken 2016 drev en egen klädaffär i Uppsala. Men när karriären inom mat tog fart sålde hon butiken för att kunna satsa helhjärtat på matlagning, gästspel och olika typer av samarbeten. Numera är mat och kokkonst hennes arbete och mode är mer ett personligt intresse.

2020 återvände Catarina till mästerkocksköket för att delta i programmets tioårsfirande och Decenniets mästerkock, där åtta vinnare från tidigare säsonger möttes för att mäta sina talanger, och pröva sina nerver. Gissa vem som vann – Catarina förstås!

– Jag presterar som allra bäst när det verkligen gäller. Jag är perfektionist och lämnar aldrig någonting åt slumpen. Att tävla i tv innebär stress och press och det är otäckt, men det är också så jäkla roligt!

Direktiven för finalen var att förrätten skulle innehålla röding, rödbeta och vaktelägg, varmrätten skulle andas “kungabröllop” och efterrätten skulle uttrycka Eurovision.

– Jag hade höga krav på mig själv redan före tävlingen och när jag väl stod där var det bara att köra, berättar Catarina som klarade förrätten galant och på resterande 90 minuter levererade en oxfilé med tryffel, gåslever och madeirasås värdig ett kungabröllop och en moussebomb med halloncoulis som orsakade smakexplosion i juryns kräsna gommar.

– Den efterrätten hade jag aldrig gjort tidigare, det var en enorm chansning som ändå blev väldigt bra!

Sedan 2020 är Catarina också en av de återkommande kockarna som lagar mat i Kökets middag på Tv4.

– Det är något av det roligaste jag vet. En gång i månaden spelar jag in fyra avsnitt, det tar en hel dag. Ibland kan det kännas lite svårt att titta in i kameran och prata men på det stora hela är jag bekväm med att agera framför kameran och jag älskar att få inspirera hela Sverige!

Enkla och goda pizzor – Catarina Königs 3 bästa recept

Allt lagas på riktigt, det är inget fusk och efter inspelningen vill många i studioteamet smaka maten. Catarina trivs också bakom kameran och hon har själv fotograferat alla maträtter i de tre kokböcker hon gjort på egen hand: Mat med guldkant (2020), Smårätter med guldkant (2021) och Helg med guldkant (2022). Även när det kommer till fotografering är hon självlärd, och kameran som hon nu plåtat tre böcker med, den har hon knyckt från sina föräldrar.

– Bilderna i senaste boken är bättre än föregångarna. Jag har blivit mer säker på ljussättning och maten kommer fram på ett finare sätt mot mörk bakgrund. Helg med guldkant är lite mer murrig och jag har jobbat mycket med tallrikar i färg i stället för vita, blanka. Det är också mer textur i materialen, till exempel kan en ”rough” träbit under tallriken tillföra mycket liv till bilden, då behövs inte så mycket rekvisita.

Nya boken innehåller utöver mumsiga recept också tips på trerättersmenyer och en vinskola, med tips på hur man matchar vin och mat med mera.

– Jag är inte sommelier men utbildad bartender sedan 20-årsåldern. Till boken tog jag hjälp av riktiga vinproffs men jag tänker att 2023 kan bli året då jag faktiskt börjar läsa till sommelier för jag får så många frågor om vin och dryck från mina följare.

Vad har du annars på gång just nu?

– Jag jobbar med smaksättning av min andra signerade gin för First Gin Sigtuna, ett litet lokalt destilleri som jag gjorde en gin med toner av syrén och fläder för våren 2022. Och så har jag startat König kaviar som säljer odlad, svart kaviar från Lettland i egen webbshop.

Du är ju annars känd för att du älskar ostron och för att du gärna har löjrom med i dina plockrätter. Kommer vi att se dig bjuda på mängder av svart kaviar nu?

– Vi får väl se, haha!

Catarina König
Ålder: 38 år.
Bor: Sigtuna.
Familj: Anders, sonen Julius 12 år och dottern Filippa 10 år.
Gör: Tv-kock och kokboksförfattare.
Aktuell: Med nya kokboken Helg med guldkant (The Book Affair).

Catarinas recept på tilltugg och cocktails>>

Recept och foto: Catarina König
Utdrag ur boken Helg med guldkant/ The book affair