trendig och god pizza – CATARINA KÖNIGS BÄSTA RECEPT

Vem älskar inte pizza? Och det bästa av allt är att pizza kan göras på så många olika sätt. Här listar Catarina König sin tre bästa (unika) recept på pizza från hennes bok Smårätter med guldkant.
03 juni, 2021
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Det finns oändligt många variationer av pizza. Mästerkocken Catarina König är expert på enkla recept som ändå har det där lilla extra. Här listar hon tre goda och unika recept på pizza.

1. löjromspizza

Löjromspizza är riktig god och enkel att laga. Passar perfekt som en förrätt eller som plockmat. Kombinera gärna med bubbel för extra lyx!

Cirka 6 portioner, 2 pizzor
20 minuter

Du behöver:

100-160 g löjrom
2 förgräddade stora pizzabottnar (som köps i butik)
6-8 msk créme fraiche, 32%
100 g riven västerbottenost
25 g riven parmesanost, 22 mån

Topping

1/2 rödlök
1 citron
1 1/2 syrad grädde (smetana) eller créme fraiche, 32%
Färsk dill
Nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 220 grader och vänd en plåt upp och ner i mitten av ugnen.

2.Bred ut 3-4 msk créme fraiche på varje pizzabotten, inte helt ut på kanten, utan lämna någon centimeter.

3. Strö över riven västerbottenost och riven parmesanost. (Lägg inte för mycket ost på pizzan, eftersom man vill ha en riktigt krispig botten som är lätt att hålla i vid mingel, på stående fot.)

4. Sätt in pizzorna i ugnen i omgångar på den varma plåten och låt gräddas ordentligt tills botten är krispig, cirka 15 minuter per pizza. (Känn gärna med fingrarna under om botten är krispig (om inte, öka undervärmen i ugnen.)

5. Finhacka rödlöken och flera citroner genom med kniv skära bort först skalet på citronen och sedan skära ut klyftorna. Skär sedan filéerna i mindre kvartar, de ska sedan läggas ut på varje pizzabit.

6. Ta ut pizzan, skär upp i bitar och toppa med syrad grädde eller créme fraiche , hackad rödlök, löjrom och bitar av citronfiléerna. 3-4 små citronbitar per pizzabit är lagom mängd.

7. Dekorera pizzan med färsk dill och dra något varv med svartpepparkvarnen över den. Servera direkt!

2. pizza bianca

Vem älskar inte pizza med svamp, parmesankräm och pinjenötter? En helt perfekt kombination.

6 portioner
20 minuter

Vegetariskt

Du behöver:

2 förgräddade stora pizzabottnar (som köps i butik)
6-8 msk créme fraiche, 32%
100 g riven västerbottenost
25 g riven parmesanost
300 g trattkantarell eller kantarell
Smör, att steka i
Salt
Nymalen svartpeppar

Parmesankräm

1 dl smetana
1/2 dl riven parmesanost
1/2 citron, rivet skal (zest)
Salt
Nymalen svartpeppar

Topping

25 g pinjenötter
Färsk dill

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 220 grader och vänd en plåt upp och ner i ugnen.

2. Blanda samman ingredienserna till parmesankrämen, smaka av och ställ svalt.

3. Bred ut 3-4 msk créme fraiche på varje pizzabotten, inte helt ut till kanten, utan lämna någon centimeter.

4. Strö över västerbottenost och parmesanost. Tricket för att få en krispig pizza är att inte ha för mycket ost på pizzan, välj hellre en smakrik ost som västerbotten.

5. Sätt in pizzorna i ugnen i omgångar på den varma plåten och grädda tills osten smält och pizzan är krispig på undersidan. Känn efter, det tar 10-12 minuter.

6. Fräs under tiden kantarellerna i smör ganska hårt på hög värme i en stekpanna och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

7. Rosta pinjenötter på medelhög värme i en stekpanna tills de är gyllene.

8. Ta ut pizzan och skär upp i se bitar. Lägg på den smörstekta svampen och klickar av parmesankräm toppat med pinjenötter och färsk dill. Dra några varv över med pepparkvarnen.

9. Riv gärna över ännu mer parmesanost för både smak och syns skull. Servera pronto!

3. små smördegspizzor med rödbeta, getost och pinjenötter

En spännande variant av pizza med smördeg. En ny favorit!

6-8 pizzor
20 minuter
Vegetariskt

Du behöver:

1 smördeg på rulle
1 stor kokt rödbeta
100 g getost (chévre)
Färska rosmarinblad
1 msk pinjenötter

Topping

Honung att ringa över
Flingsalt
Färsk rosmarin

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 200 grader varmluft, eller 210-220 grader i vanlig ugn.

2. Rulla ut smördegen och stansa ut rundlar, 8-10 cm i diameter. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.

3. Hyvla den kokta rödbetan tunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Lägg rödbetsskivorna lite omlott 1/2 cm in från kanten på smördegen. 3-4 skivor per pizza räcker.

4. Smula hälften av getosten över rödbetorna och lägg på några färska rosmarinblad och pinjenötter på varje pizza.

5. Sätt in i ugnen i 10-12 minuter tills smördegen har blivit gyllene och bakats i botten.

6. Ta ut, låt svalna något och strö resterande mängs getost över pizzan, ringla lite honung över och salta lätt.

7. Dekorera med en liten kvist färsk rosmarin och servera.

Recept och foto: Catarina König

Picknick-vänligt pizzabröd

Fyllt med tomatsås och mozarella – mums!

Unna dig lyx mitt i veckan – 3 lättlagade recept

Snacka om vardagslyx!

4 heta grilltrender (och recepten) vi satsar på 2021

Går det att äta så går det att grilla!