Brytbrödsbrioche i ugnsform

Recept på brytbrödsbrioche i ugnsform

Ett perfekt briochebröd är lätt sött och riktigt fluffigt. Lyxa till det ordentligt och bjud på hemgjorda hamburgare!
12 februari, 2021

Brytbrödsbrioche i ugnsform

Brioche är en fransk brödklassiker. Gott till soppa, med marmelad till frukost, eller som lyxiga hamburgerbröd.

Så lagar du brytbrödsbrioche i ugnsform

8 små bröd

Du behöver:

25 g jäst
2 msk fingervarmt vatten
1 tsk salt
3 msk (40 g) rörsocker
2 msk standardmjölk
2 ägg
5 dl (300 g) vetemjöl
225 g rumstempererat smör + lite till formen

Till pensling:

1 ägg
1 knivsudd salt

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, socker, mjölk och äggen. Rör ner lite mjöl i taget.
  2. Tillsätt lite smör i taget. Arbeta degen i 4–6 minuter, gärna i maskin, tills den är smidig och glansig. Låt jäsa under bakduk på ett varmt ställe i 2 timmar.
  3. Dela degen i 4 lika stora bitar. Arbeta bitarna på mjölat bakbord och forma 4 stora bollar. Smöra en avlång brödform och tryck ner bollarna på rad i formen. Skär genom bollarna på mitten, längs med formens längd, så du får 8 bollar. Låt jäsa under duk i 1 timme.
  4. Värm ugnen till 180°. Vispa upp ägg och salt och pensla bollarna. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills vackert gyllene. Låt svalna och vänd ut bröden ur formen.

Recept: Camilla Zarah Lawes Foto: Martin Tanggaard

LÄS MER: Kalljäst brunchbröd med tomater, ägg och skinka

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: