Kalljäst brunchbröd med tomater, ägg och skinka

Kalljäst brunchbröd med tomater, ägg och skinka.

Mättande och supergott bröd med tomater, ägg och skinka som passar till en lång frukost eller brunch. Brödet får gärna jäsa i kylen över natten.
05 mars, 2018

1 bröd

Du behöver:

15 g jäst

6 dl kallt vatten

2 msk olivolja

3 dl havregryn

1¾ dl fullkornsmjöl

8¼ dl vetemjöl special

2 tsk salt

Fyllning:

olivolja

200 g körsbärstomater

6 skivor parmaskinka

4 kvistar rosmarin

1 tsk flingsalt

5 ägg

Gör så här:

Rör ut jästen i 6 dl kallt vatten och tillsätt oljan. Tillsätt havregryn, de båda mjölsorterna och salt. Knåda degen väl, gärna i maskin. Degen ska bli lätt klistrig. Häll över degen i en smord skål, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåp i minst 10 timmar, gärna över natten.

Klä en bakplåt eller stor form med bakplåtspapper. Tryck ut degen i botten på formen. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa i rumstemperatur i ytterligare 2 timmar. Sätt ugnen på 225°. Doppa fingrarna i olja och gör små fördjupningar i degen med dem. Skölj tomaterna, halvera dem och fördela dem i hålen på degen tillsammans med parmaskivor och rosmarin. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.

Grädda brödet i ugnen i 15 minuter, ta ut det och gör ytterligare 5 hål i brödet. Knäck ett ägg i varje hål och grädda i ytterligare 15 minuter till, tills brödet är gyllene. Lägg över folie om det får för mycket färg. Låt svalna och servera ljummet.

Kalljäst brunchbröd med tomater, ägg och skinka.

Kalljäst brunchbröd med tomater, ägg och skinka.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: