Bruschetta med tomat och röda vinbär

Recept på bruschetta med tomat och röda vinbär

Anders Schönnemann
Bruschetta kan vara Italiens mest älskade förrätt, inte så konstigt kanske med tanke på att det är både enkelt och gott. Här kommer en frisk variant med röda vinbär, perfekt om du har en buske i trädgården!
24 maj, 2021
1:15

Efter reklamen: Popcornsallad: Så gör du den trendiga maträtten

(1:15)

Bruschetta med tomat och röda vinbär

En härlig och annorlunda variant på bruschetta.

Bjud på bruschetta med tomat och röda vinbär
Anders Schönnemann

4 portioner

Du behöver:

10 tomater, gärna San Marzano
Havssalt

Svedda tomater:

20 tomater, gärna San Marzano
1 ½ dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
3 g havssalt
1 krm nymalen svartpeppar

Till servering:

100 g röda vinbär
4 skivor dagsgammalt surdegsbröd
Oxalis eller andra ätbara örter

Gör så här:

  1. Skölj tomaterna och skär i grova bitar. Strö över salt och låt dra i 15–20 minuter. Mixa de saltade tomaterna till en puré och häll upp i en sil med en skål under. Låt vätskan från tomatkrosset rinna ner i skålen, pressa dem då och då med en sked för att få ut all vätska. Spara tomatkrosset till andra rätter, exempelvis en gryta.
  2. Skölj de andra tomaterna, fördela i ugnsfast form och bränn av dem med en gasolbrännare eller under grillelementet i ugnen tills de spricker och drar ihop sig. Lägg dem i en skål med olivolja, vinäger, salt och peppar och rör om försiktigt. Häll vätskan från de andra tomaterna över och låt marinera i ett par timmar.
  3. Skölj och rensa vinbär. Skär brödet i grova tärningar och rosta dem i torr stekpanna tills de får en yta, tillsätt sedan olivolja och salt tills brödet sugit i sig oljan. Ta från värmen.
  4. Fördela tomaterna och dressingen de ligger i, i fyra tallrikar. Toppa med vinbär och bröd, strö över salt och peppar och servera genast.

Recept: Julie Polar de Greeve, Mikkel Karstad Foto: Aller Media DK, Julie Polar de Greeve, Stine Christianssen

Missa inte

Bruschetta med grillad zucchini och pesto

Smakrik bruschetta med hemmagjord pesto.

Sommarmeny med bruschetta och kammusslor

Runda av med en läcker limecocktail!

Antipasti med Lambrusco (mousserande rödvin)

Har du testat mousserande rödvin någon gång?