Bruschetta med tomat och röda vinbär
En härlig och annorlunda variant på bruschetta.
4 portioner
Du behöver:
10 tomater, gärna San Marzano
Havssalt
Svedda tomater:
20 tomater, gärna San Marzano
1 ½ dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
3 g havssalt
1 krm nymalen svartpeppar
Till servering:
100 g röda vinbär
4 skivor dagsgammalt surdegsbröd
Oxalis eller andra ätbara örter
Gör så här:
- Skölj tomaterna och skär i grova bitar. Strö över salt och låt dra i 15–20 minuter. Mixa de saltade tomaterna till en puré och häll upp i en sil med en skål under. Låt vätskan från tomatkrosset rinna ner i skålen, pressa dem då och då med en sked för att få ut all vätska. Spara tomatkrosset till andra rätter, exempelvis en gryta.
- Skölj de andra tomaterna, fördela i ugnsfast form och bränn av dem med en gasolbrännare eller under grillelementet i ugnen tills de spricker och drar ihop sig. Lägg dem i en skål med olivolja, vinäger, salt och peppar och rör om försiktigt. Häll vätskan från de andra tomaterna över och låt marinera i ett par timmar.
- Skölj och rensa vinbär. Skär brödet i grova tärningar och rosta dem i torr stekpanna tills de får en yta, tillsätt sedan olivolja och salt tills brödet sugit i sig oljan. Ta från värmen.
- Fördela tomaterna och dressingen de ligger i, i fyra tallrikar. Toppa med vinbär och bröd, strö över salt och peppar och servera genast.
Recept: Julie Polar de Greeve, Mikkel Karstad Foto: Aller Media DK, Julie Polar de Greeve, Stine Christianssen