Blinier med picklad rödlök
Små boveteplättar som innehåller jäst och toppas med smetana, räkor och picklad lök.
Ca 20 pannkakor
Du behöver:
2 ägg
20 g jäst
4 dl standardmjölk
2 tsk fiberhusk
2 dl bovetemjöl
2 dl rismjöl
1/2–1 tsk salt
1 dl smetana
Smör till stekning
Till servering:
Smetana
Skalade räkor
Picklad rödlök
Salladsblad
Gör så här:
- Dela äggen i gulor och vitor, ställ in äggvitorna i kylen. Smula ner jästen i en skål.
- Värm mjölken till 37°. Lös upp jästen i mjölken och vispa i äggulor. Tillsätt fiberhusk och rör om tills det lösts upp.
- Vispa i bovete- och rismjöl, salt och smetana sa att det blir en jämn smet. Täck och låt jäsa i ca 1 timme.
- Ta fram äggvitorna och vispa dem till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten.
- Hetta upp ett plättlägg med lite smör och klicka i lite smet till varje plätt. Stek på medelvärme tills ytan stelnat innan de vänds.
- Servera med smetana, nyskalade räkor, picklad rödlök och salladsblad.
Picklad rödlök
Det är superenkelt att göra egen picklad rödlök, ett perfekt tillbehör till blinierna.
Du behöver:
1 dl ättiksprit, 12 procent
2 dl strösocker
3 dl vatten
2–3 rödlökar
Gör så här:
- Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Värm upp det så att sockret löses upp. Skala 2–3 rödlökar och dela dem på mitten. Ta bort ”kärnan” och skär sedan lökarna i tunna klyftor.
- Lägg löken i en burk och häll över den ljumna lagen. Låt stå i kylen i minst 1 timme före servering.

Spenatplättar med räkor och sparris
Foto: Alexandra Söderberg