Blåbärspaj med råsocker och mandelmassa

Tag vara på dina goda blåbär och baka en smarrig paj med råsocker och mandelmassa! Servera med glass eller vaniljsås – det blir sommarsmak i munnen på ett kick.
17 mars, 2014
Blåbärspaj med råsocker och mandelmassa.

Blåbärspaj med råsocker och mandelmassa.

6–8 personer

Tid: 50 minuter

Deg:

3 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

125 g smör

1 dl riven mandelmassa

1 msk vatten

Fyllning:

1 liter blåbär (färska eller frysta)

1/2 dl strösocker

2 msk potatismjöl

råsocker

1 1/2 dl flagad mandel

Gör så här:

Nyp ihop vetemjöl, socker, smör och mandelmassa för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet. Tryck ut degen i en pajform, spara lite av degen till remsor ovanpå pajen. Låt degen vila i kyl i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på 225° i 5 minuter. Sätt ned ugnen till 180°. Blanda bär, socker och potatismjöl. Häll ner i pajskalet. Kavla ut den sparade degen, skär remsor och lägg i ett korsmönster över pajen, pensla med lite vatten. Strö över råsocker och mandel. Grädda i ugnen ca 180° i 20–25 minuter.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: