Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Bästa vinerna till grillat från nya världen

12 jul, 2022 
AvMaya Samuelsson
Bästa vinerna till grillat från nya världen
I Europa har man producerat vin i ett par tusen år, och i länder utanför i “bara” några hundra – det är därför de kallas för nya världen. Till den nya världen räknas framför allt sex stora vinländer och här har du några av Maya Samuelssons bästa grillviner just därifrån!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

Australien

<i>Mount Pleasant Elisabeth Semillon 2017, </i>Australien, Hunter Valley (77999) 179 kr, BS.

Mount Pleasant Elisabeth Semillon 2017, Australien, Hunter Valley (77999) 179 kr, BS.

Annons

När vinet är gjort av druvan semillon som vuxit i Hunter Valley dricker vi en av Australiens mest ikoniska vinstilar. Man skördar tidigt och får ett lätt krispigt vin med smak av citron och exotisk frukt. De är utomordentliga lagringsviner och utvecklar med tiden spännande drag av honung, bivax och en oljig, lite fetare textur. Servera till grillad spetskål med smör och citron.

Sydafrika

<i>Keermont Terrasse 2019, </i>Sydafrika, Stellenbosch (94269) 189 kr, TS.

Keermont Terrasse 2019, Sydafrika, Stellenbosch (94269) 189 kr, TS.

Annons

Chenin blanc, också kallad steen i Sydafrika, utgör basen i detta vin. Sen är det en härlig blandning av chardonnay och klassiska druvor som vi i normala fall hittar i Rhônedalen, en region Sydafrika inspirerats av och anammat. Vinet är fylligt med smak av vit persika, apelsin och har en härlig nötighet från fatlagring. Drick med grillad fet fisk med smörslungad färskpotatis.

Nya Zeeland

<i>Felton road Bannockburn Pinot Noir,</i> 2020 Nya Zeeland, Central Otago (94413) 469 kr, TS.

Felton road Bannockburn Pinot Noir, 2020 Nya Zeeland, Central Otago (94413) 469 kr, TS.

Annons

Nya Zeeland har gjort sig känt för sina viner på druvan sauvignon blanc men ett annat stjärnskott som lätt kommer i skymundan är deras viner på pinot noir. Framför allt när de kommer från regionen Central Otago. Felton Road anses som en av områdets bästa producenter och skapar viner i världsklass. Det är lätta, bärig, örtiga viner men fortfarande med komplexitet. Pinot Noir till grillad fågel, det är grejer det!

Argentina

<i>Catena Malbec, 2019,</i> Argentina Mendoza (72721) 159 kr.

Catena Malbec, 2019, Argentina Mendoza (72721) 159 kr.

Annons

Argentina är ett land som är känd för sina stora asados, grillfester, och köttet här ifrån är världskänt. Vin och matkultur växer fram tillsammans så det är inte konstigt att Argentina skapar kraftiga röda viner som passar till dessa asados. Druvan malbec är deras stolthet, och den ger mörka, täta viner med en jordig karaktär och mycket mörk frukt.

Chile

<i>Vigno Carignan Field-Blend, 2017</i> (2429) 229  kr, BS.

Vigno Carignan Field-Blend, 2017 (2429) 229  kr, BS.

Garage wine co. är en charmig producent som, namnet antyder, startade sin produktion i en av grundarnas garage 2001. Druvan carignan är en kraftfull druva som ger viner med hög strävhet vilket passar, liksom malbec ovan, till grillat rött kött. Vinet har en tydlig fatkaraktär och aromer som vanilj, peppar, lakrits och mörk choklad är påtagliga.

Annons

USA

<i>Kung Fu Girl Riesling 2020,</i> USA, Washington State (2690) 145 kr.

Kung Fu Girl Riesling 2020, USA, Washington State (2690) 145 kr.

Den näst viktigaste vinregionen efter Kalifornien anses vara Washington State, och här har vi en riesling därifrån med viss sötma. Vi behöver ju en dryck till den grillade ananasen! Men det är också ett toppval till halloumiburgare med koriander och mangosalsa.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons