Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så har du vinprovning hemma – dryckesexpertens tips

17 feb, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Tipsen för att lyckas med vinprovningen hemma, från experten
Hur ett vin ser ut kan avslöja mycket om druvor, smak, kvalitet, ursprung och ålder. ELLE Mat & Vins Maya Samuelsson tipsar om hur – och vad – du ska titta på.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 heta mat- och dryckestrender 2021Brand logo
10 heta mat- och dryckestrender 2021

Det allra första steget i en vinprovning är att titta på vinet. När vi läser och pratar om viners olika karaktärer handlar det nästan enbart om doft och smak. Men i en vinbedömning ingår alltså även att man ska titta på vinets färg. Det handlar inte bara om att beskriva utseendet utan snarare att få en första information om vad vi kan förvänta oss av vinet i glaset, till exempel vilken eller vilka druvsorter som ingår, vinets ålder och kanske till och med dess ursprung.

Maya Samuelsson, sommelier, dryckesexpert ELLE mat & Vin

Glöm inte att titta på vinets färg, den kan avslöja mer än du tror. Vid en blindprovning kan du lättare gissa vinernas ursprung, ålder och druvbas med hjälp av färgen. Maya Samuelsson är ELLE mat & vins dryckesexpert, utbildad sommelier och delägare i familjeföretaget Vinkällans dryckesutbildningar. Följ henne på @maya_samuelsson och mayasamuelsson.elle.se

Annons

Prova vinet hemma!

Köp hem den här, Bourgogne rouge, ett ungt vin som är gjort på Pinot Noir, en druva som har en låg färgintensitet. Jämför sedan färgen med exempelvis Chateau Belgrave. Det är en Bordeaux gjord på Cabernet Sauvignon och Merlot, båda är druvor med mer antocyaniner och denna flaska har hela åtta år på nacken.

Pröva vin med Maya Samuelsson

Hitta druvan

Djupet, intensiteten, på färgen i vinet påverkas av ett antal faktorer såsom druvans mognadsgrad, jäsningstemperatur och hur länge skalen får vara med i jäsningsprocessen – där alkoholen drar ut färgen ur druvskalen och gör vinet mer eller mindre rött.

Men den viktigaste faktorn är vilken druvsort som dominerar i vinet. En av de färgrikaste är Syrah som följs av Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Gamay för att nämna några.

Annons

Om du i en blind­provning med franska rödviner har ett glas med ett djupt färgat rödvin kan du med säkerhet utesluta de tre sista av ­druvorna ovan med andra ord.

Ålder på röda viner

Du kan även få en hyfsad uppskattning av rödvinets ålder genom att titta på det. Luta glaset något mot en vit bakgrund och studera vinets färgnyans i den översta tunna kanten. Om färgnyansen drar mot blårött/violett har du ett ungt vin i glaset.

Färgämnena i rödvin, antocyaninerna, förekommer hos unga viner som enskilda molekyler och sänder då ut en blåröd färg. Med tiden slår de ihop sig och bildar större föreningar. Efter ett par år utgörs färgen, som nu är rubinröd, av något längre kedjor. Ytterligare ett par år går och kedjorna växer och färgen drar nu mot brunrött.

Vid cirka tio års ålder är nu färgkedjorna så långa att de inte längre är lösliga i vinet utan faller mot botten i flaskan i form av en färgfällning, vilken man försiktigt avskiljer med en dekantering vid serveringstillfället.

Se åldern på röda viner genom att titta på färgen

Ålder på vita viner

Vita viner genomgår en likande process, här tycker jag att det är enkelt att jämföra med ett äpple. Tänk att du tar en tugga av ett äpple. Fruktköttet är nu ljust, nästan vitt. Med tiden och kontakt med syret i luften börjar frukten få en brun nyans som blir mörkare ju mer tiden går. Samma oxidation sker i vitt vin även om det tar mycket längre tid. Ett ungt vin har alltså en gröngul nyans medan ett äldre vin får en djupare gul, mer halmfärgad nyans.

Av: Maya Samuelsson Foto: Housedoctor, Netflix

VINTIPS!

Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi 2019, Frankrike, Bourgogne (5475), 119 kr. Château Belgrave 2012, Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc (3925) 389 kr.

LÄS MER:

Vinprofilen Maya Samuelsson - ny bloggare på ELLE.se

Så tar du reda på vilken vintyp du är

5 hälsofördelar med rött vin

Få det bästa av ELLEs värld – anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons