Stort test: Bästa kräftorna 2016

15 aug, 2016 
AvRedaktionen
Bjud in till fest och testa kräftor! Foto: Lisa Björner
Affärerna börjar fyllas av kräftor, men vilka är egentligen bäst - och vilka bör du undvika? Vi har provsmakat 21 olika sorter och betygsatt dem. Här är resultatet!
Annons

Testet är utfört av våra vänner på tidningen Allers och består av 21 olika kräftor, frysta och färska, med och utan dillsmak, från olika tillverkare så att du kan göra bästa köpet inför årets kräftskiva.

De kräftor som ingår i testet är både vildfångade och odlade kräftor, med ursprungsland som Egypten, Kina, Turkiet, Spanien – självklart testas även svenska kräftor!

Se pris, testpanelens omdöme, hur många kräftor paketen innehåller och framför allt får du veta vilka som är de bästa kräftorna 2016!

Kräfttestet utfördes så här:

  • Kräftorna åts med endast vatten som tillbehör för att inte påverka smaksinnet. Testet utfördes inte heller på tom mage då hunger kan misstas för kvalitet och smak.
  • De kräftor som testades var de som gick att få tag i vid testets tidpunkt. Alla affärer har olika sortiment så hör med din lokala handlare vilka de tar in.
Test kraftor 2016 1

Vildfångade kräftor super jumbo (Lobster)
Land: Egypten
Pris: 109–129 kr/kg (13–15 st)
Omdöme: Ser nästan ut som en liten hummer! En snygg kräfta! Alla i paketet är jämnstora med en fin mörkröd färg. Hårda skal som kräver fingerstyrka. Riktigt fint sörpel, matigt och saftigt kött samt mycket smör! Något mer sälta i klorna än i de övriga köttet. Ett litet minus att det är en diffus eftersmak.
Betyg: 5

Annons


Kräftfest (Lobster)
Land: Kina
Pris: 159–179 kr/1 kg (18–20 kräftor och 25–30 kräftstjärtar med skal)
Omdöme: Härlig dilldoft! Smaken gick mot anis och lakrits. Stjärtarna med skal var torra och salta. Någon i testpanelen tyckte att de var vidriga och smakade unket. Stor skillnad i smak på de hela kräftorna och stjärtarna. Någon tyckte dock att även köttet på den hela kräftan var torr. Väldigt små klor.
Betyg: 1

arets-stora-krafttest-23

Kräftor medium (Lobster)
Land: Turkiet
Pris: 99–109 kr/1 kg (24–30 st)
Omdöme: Bleka i färgen, mjuka i skalet och doftar hav. Kan de vara turkiska? undrar en i testpanelen. I det understa lagret i paketet var kräftorna väldigt små, och endast några större överst. Saftigt kött till en början, men sedan kändes det något torrt. Små klor i förhållande till kroppen men mycket kött i stjärten. Väldigt vattnig i sörplet och med en besk eftersmak.
Betyg: 2+

Annons

Småländska signalkräftor (Lobster)
Land: Sverige
Pris: 189–199 kr/500 g (10–15 st)
Omdöme: Åh, de ser ju svenska ut! Fin orange färg och ett mjukt skal. De både luktar och smakar mycket dill! Smöret är krämigt, men tyvärr lite beskt och med fadd smak. En klassisk kräfta som kom med både rom och smör. Den är ganska salt i sörplet men inte själva köttet.
Betyg: 4

Test kraftor 2016.23

Vildfångade kräftor jumbo (Lobster)
Land: Egypten
Pris: 99–109 kr/kg (20–22 st)
Omdöme: Oj, vad salt! Bra sälta, men på gränsen till för mycket tyckte en i testpanelen. Mycket kött, även i klorna, och väldigt fin konsistens. Kräftan känns matig. Lättskalade klor, men någon bland testerna tyckte att klon kändes grusig.
Betyg: 3

Annons

Kräftor medium (Lobster)
Land: Spanien
Pris: 109–129 kr/kg (26–28 st)
Omdöme: En i testpanelen spottade ut sin kräfta! Inte så kul smak, något syntetisk. En i testpanelen tyckte att det smakade morot. Dåligt med kött och lite gummiaktig i konsistensen.
Betyg: 1

Test kraftor 2016.13


Kräftor superjumbo (Lobster)
Land: Kina
Pris: 185–195 kr/1 kg (13–15 st)
Omdöme: Fina klor och kräftorna var jämnstora i paketet. Tråkigt och smaklöst sörpel. Saftig stjärt, fin konsistens på köttet och lagom sälta. Okej smör, men något beskt i smaken.
Betyg: 3

Test kraftor 2016.10


Kräftor jumbo (Lobster)
Land: Kina
Pris: 129–149 kr/1 kg (20–22 st)
Omdöme: God och kraftig, dillsmak. Något svårskalade klor. Mycket saftig och bra konsistens på köttet. Minus för lite smör som var ganska smaklöst och en något syrlig smak i sörplet.
Betyg: 3

Annons

Kräftor medium (Lobster)
Land: Kina
Pris: 119–129 kr/1 kg (26–28 st)
Omdöme: Stor skillnad i färg bland kräftorna i paketet – några var mörkt röda och några gick mer mot orange. Ganska nätta kräftor med små, hårda klor. Lite sörpel men gott och salt! Spänstigt kött men något torrt och smakar lite sött.
Betyg: 3+

Singalkräftor (Ullmo)
Land: Sverige
Pris: ca 139 kr/500 g (12–15 st)
Omdöme: Fint orange i färgen och lagom storlek. Bra sälta och man anar krondill i smaken. Det finns en någon liten beska i smöret – är det de svenska? Sältan försvann efter sörplet och går i stället åt det söta/beska hållet. Varierande klostorlek men en härlig smak och bra sälta. Köttet i stjärten var lite åt det ”krabbiga” hållet, mjukt och inte så spänstigt. Någon av kräftorna har mycket rom med en matt orange färg.
Betyg: 3

Test kraftor 2016.19

Färska signalkräftor (Ullmo)
Land: Sverige
Pris: ca 250 kr/800 g
Omdöme: Små knubbisar! Något ojämna i storleken. Fint, kraftigt sörpel med mycket dillsmak som kommer igen i köttet. Åh, vilket gott smör! Smöret är lagom salt och har även lite beska som balanserar upp sältan. Något svårskalade klor. Liten men naggande god kräfta!
Betyg: 4

Annons

Vildfångade kräftor stora (Ullmo)
Land: Egypten
Pris: ca 99 kr/1 kg (ca 20 st)
Omdöme: Nätta kräftor men jämnstora i paketet. Sött sörpel och inte alls salt. Ljust smör som var krämigt men som inte smakar så mycket. Stjärten smakade inte mycket alls. Överlag en kräfta som är mer söt än salt i smaken och med en liten beska. Testpanelen föredrar sälta framför sötma i kräftorna!
Betyg: 2

Vildfångade stora kräftor (Ullmo)
Land: Turkiet
Pris: ca 139 kr/1 kg (16–22 st)
Omdöme: Ganska stora kräftor, dock någon liten gömd i botten av paketet, som är lite mörkare orange i färgen. Knappt något sörpel alls! Stora och fina klor som var lättskalade. Bra konsistens på köttet i stjärten men ganska smaklöst. Gott smör – det bästa på hela kräftan! Överlag en lite intetsägande kräfta.
Betyg: 2+

Test kraftor 2016.8

Färska stora kräftor (Ullmo)
Land: Turkiet
Pris: ca 175 kr/1 kg (ca 20 st)
Omdöme: Inte så mycket sörpel. En något större kräfta än genomsnittet. Matig med mycket kött och bra konsistens. Dock ytterst lite sälta och tyvärr en ganska smaklös kräfta.
Betyg: 2+

Annons

Färska kräftor (Ullmo)
Land: Turkiet
Pris: ca 125 kr/700 g (ca 20 st)
Omdöme: Ljusa kräftor som var jämnstora i paketet. Luktar mycket dill! Lite söt, besk och parfymig smak i sörplet och inte så mycket sälta. Även smöret är något beskt och har en märklig bismak. Köttet har en bra konsistens. Väldigt svårskalade!
Betyg: 2-

Test kraftor 2016.5

Vildfångade kräftor (Ullmo)
Land: Turkiet
Pris: ca 109 kr/1 kg (24–30 st)
Omdöme: Varierande storlek på kräftorna i paketet. Mycket dillsmak som går över i en parfymaktig smak i stjärten och till sist en besk eftersmak. Dock bra konsistens på köttet. Smör med en grådaskig färg.
Betyg: 1

Annons

Stora vildfångade kräftor (Pandalus)
Land: Spanien
Pris: 99–129 kr/1 kg (ca 20 st)
Omdöme: Fint röda kräftor med hårt skal. Nätta i storleken men med jämnstora klor. Bra med sälta i sörplet men en något dyig smak. Mycket smör men ganska smaklöst. Kräftan har inte så mycket sälta utan är snarare söt i smaken. En medelmåttig kräfta – testpanelen säger varken bu eller bä.
Betyg: 3-

Test kraftor 2016.25

Stora vildfångade kräftor (Pandalus)
Land: Kina
Pris: 109–139 kr/1 kg (ca 20 st)
Omdöme: Jämnstora kräftor i paketen. Stora men hårda klor med en riktigt fin sälta i köttet. Fin färg på smöret och bra smak! Smaken försvinner dock något för snabbt i smöret. Saftig och matig stjärt.
Betyg: 4

Test kraftor 2016.24

Kräftor jumbo (Pandalus)
Land: Kina
Pris: 109–139 kr/1 kg (17–22 st)
Omdöme: Jättefin röd färg och jämnstora kräftor i paketet. Fin smak på sörplet. Jättegott och krämigt smör. Väldigt hårt skal på klorna. Stjärten är lättskalad, fint kokt och med en bra sälta som inte tar över. Dessutom saftigt och matigt kött. Så här ska en klassisk kräfta smaka!
Betyg: 5

Test kraftor 2016.21

Kräftkungens special – vildfångade kräftor (Pandalus)
Land: Kina
Pris: 129–149 kr/1 kg (16–20 kräftor och 26–36 stjärtar)
Omdöme: Lite fläckiga på skalet och ganska små klor som var svårskalade. Lite syrliga i sörplet. Någon i testpanelen tyckte att det smakade som stall luktar. Stjärten på den hela kräftan är fadd i smaken. Extrastjärtarna är väldigt mjuka i skalet och ser mörka och oaptitliga ut. Inget fel på konsistensen men den smakar inte mycket förutom att man anar lite dill. Både de hela kräftorna och stjärtarna är ganska intetsägande och en i panelen spottade ut sin kräfta.
Betyg: 1

Test kraftor 2016.22

Färska svenska signalkräftor (Pandalus)
Land: Sverige
Pris: ca 400 kr/kg (ca 18 st)
Omdöme: Varierande storlek på både kräftan och klorna. Något syrligt sörpel men med mycket dillsmak. Krämigt och salt smör som smakar mycket – riktigt gott! Det finns en riktigt typisk kräftsmak i smöret. Köttet har en besk efterton och det känns även något överkokt och ”smular” lite. Men väldigt mycket smak!
Betyg: 3+

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons